Pericol: Orbii şi surdo-muţii din Buzău sunt băgaţi în spital de câinii extrem de agresivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Asociaţiilor persoanelor cu handicap mediu şi sever raportează zeci de cazuri de persoane cu deficit de auz  şi de vedere care ajung lunar la spital după ce sunt sfâşiaţi de colţii câinilor fără stăpân.

Oamenii care suferă de deficit de auz se plâng că această categorie de persoane este foarte vulnerabilă, întrucât nu aud animalele agresive şi nu se pot apăra.

Cei mai afectaţi sunt copiii şi bătrânii ce fac zilnic naveta către centrul de pregătire pentru o viaţă independentă  în limbajul semnelor situat de pe strada Horticolei. “Am ajuns să punem pazinici pentru copiii şi bătrânii care vin la noi la sediu ca să nu fie sfâşiaţi de câini. Zilele trecute paznicul centrului a fost nevoit să apere cu trupul său o fetiţă care a fost tăbărâtă de câini. Sunt multe cazuri când părinţii cu copiii care vin din anumite cartiere în loc sa ajungă la asociaţie se duc la tratament antirabic. Săracii oameni sunt disperaţi. Au ajuns să planteze nuiele şi beţe pe străzi în anumite locuri ca să se apere de maidanezi.” a declarat Ionica Tarău, preşedintele Asociaţiei 1 iunie din Buzău, ONG care oferă asistenţă persoanelor cu handicap de auz.

Tratamentul  seacă bugetul spitalelor şi primăriei

Personalul spitalului de boli infecţioase Gărlaşi se confruntă zilnic cu cel puţin zece cazuri de pacienţi care ajung să ceară ajutor după ce au fost muşcaţi de câini. „Tratamentul unui pacient muşcat de câine este obligatoriu şi costă  în jur de 700 de lei. Anul trecut am cheltuit peste 150 de mii de lei pentru tratamentul  cu antirabice. Pe lângă banii spitalului, care se irosesc din cauza acestui flagel mai intră în calcul şi traumatismele fizice şi psihice îndurate de oameni “a declarat şeful secţiei de boli infecţioase, Elena Damian.

image

Capturarea şi transportul câinilor comunitari reprezintă cea mai costisitoare etapă din activitatea hingherilor buzoieni. „Capturarea şi transportul costă 109 lei pentru fiecare câine, cazarea şi hrana pentru o săptămână  costă 24 de lei, sterilizarea femelelor, 50 de lei, iar castrarea masculilor, 40 de lei. Pe durata unui an de şedere în padoc, se cheltuiesc peste o mie de lei, cam cât pentru un purcel”, ne-a declarat Liviu Mocanu, directorul RER Ecologic Service Buzău.

Primăria spune că va fi nevoită în continuare să cheltuiască în van, pentru că problema câinilor vagabonzi e departe de a fi rezolvată, singura soluţie viabilă fiind totuşi eutanasierea.“Problema câinilor maidanezi, care după lăsarea serii terorizează cartierele mărginaşe din Buzău, pare a fi deocamdată greu de rezolvat. Soluţia ar fi modificarea legislaţiei şi eutanasierea acestor animale", a declarat Gabriel Baltă, directorul tehnic al Primăriei Buzău.

Cu toate că buzoienii au ajuns de mult la limita disperării din cauza hoardelor de câini fără stăpân care atacă şi în plină zi, un reprezentant al unei asociaţii de protecţie a animalelor, din Statele Unite, cere repopularea străzilor din Buzău cu maidanezii sterilizaţi care acum sunt ţinuţi în captivitate la vechiul padoc.

Cristina Peterson este îngrijorată de soarta câinilor

Reprezentatul Asociaţiei Lucky Angel and Rescue, Cristina Peterson, a declarat încă din toamna trecută că este revoltată de refuzul autorităţilor de a repopula străzile din Buzău cu maidanezii care au fost deja sterilizaţi pe banii asociaţiei. „Este inuman ce se întâmplă aici. Primăria nu respectă protocolul pe care l-a încheiat cu noi. Aceşti câini ar trebui să revină în stradă, pentru a mai putea steriliza şi alţi câini", a declarat Cristina Peterson.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite