VIDEO Vom avea vin mult, ieftin şi aromat. O spun specialiştii Staţiunii de Cercetare viticolă Pietroasele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dragoş Matei, alături de o Tămâioasă din 1942, în valoare de peste 5.000 de lei sticla
Dragoş Matei, alături de o Tămâioasă din 1942, în valoare de peste 5.000 de lei sticla

Veste bună pentru consumatorii de vinuri dar şi pentru viticultori. Vinul de anul acesta va fi unul foarte gustos, mai ieftin decât în alţi ani şi în cantităţi mult mai mari. Specialiştii Staţiunii de Cercetare Viticolă de la Pietroasele, unde se produce Tămâioasa Românească, spun că în scurt timp vor scoate la vânzare vin vrac la preţul de 5, până la 7 lei litrul.

Pe dealul Istriţa, unde sunt cele mai întinse plantaţii de viţă de vie nobilă din judeţul Buzău, s-a încheiat culesul strugurilor. Producătorii particulari de vin spun că anul este unul excepţional ca producţie la hectar, chiar de opt ori mai mare decât anul trecut. Din păcate, spun ei, asta înseamnă că preţurile vor fi ceva mici.

”Spre deosebire de anul trecut, producţia de anul acesta a fost de opt ori mai mare. De exemplu, eu, la 5.500 de metri pătraţi de teren am scos opt tone, trei tone struguri albi şi cinci, struguri negri. Impedimentul este că fiind o producţie aşa de mare, strugurii sunt foarte, foarte ieftini”, spune Ecaterina Munteanu, producător particular.

Şi la Staţiunea de Cercetare Viticolă Pietroasele s-a terminat perioada de recoltare. A obţinut anul acesta producţii medii de 8 tone de struguri la hectar iar aportul de zaharuri depăşeşte 200 de grame la litru, la vinurile aromate. Producătorii buzoieni dau ca sigură o ieftinire a vinurilor din producţia acestui an, întrucât pe piaţă preţul unui kilogram de struguri pentru vinificaţie a coborât la 50 – 60 de bani.

”Producţia este îmbucurătoare, în primul rând datorită calităţii strugurilor. Am obţinut acumulările de zaharuri pentru a face vinurile tradiţionale care se fac în zona noastră iar pentru soiurile negre şi pentru o intensitate colorantă destul de bună MUSCĂ 03.24 O paletă de preţuri aş zice între 5 şi 7 lei, pentru vin vrac, iar pentru vin îmbuteliat, pentru vinuri mai noi, între 11 şi 15 lei, iar sigur că celelalte vinuri mai vechi, de vinotecă, preţuri un pic mai mari”, declară Dragoş Matei, inginer şef la Staţiunea de cercetare Pietroasele.

Calităţile vinului din producţia acestui an le dau speranţe cercetătorilor de la Pietroasele pentru premii. Specialiştii spun că 2013 poate fi asemănat, la capitolele cantitate şi calitate, cu anii 2008 şi 2009. Pentru calităţile sale, vinul din 2013 îşi va ridica şi mai mult valoarea cu fiecare an care va trece peste el, aşa cum s-a întâmplat cu toate vinurile din crama staţiunii, unele vechi de peste cinci decenii.

Pentru staţiunea Pietroasele toamna a adus şi recunoaşterea internaţională. Festivalul Bachus a medaliat cu aur soiul de Fetească Neagră din producţia anului trecut. Staţiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Pietroasele este amplasată în zona centrală a podgoriei Dealu Mare, care se întinde pe o lungime de aproximativ 70 de kilometri. Printre sortimentele cultivate aici se numără Tămâioasa Românească, Feteasca neagră, Riesling Italian, Merlot, Busuioacă de Bohotin sau Cabernet Sauvignon.  

CITEŞTE ŞI FOTO VIDEO Judeţul Buzău, locul unde se îmbină două podgorii ale Munteniei şi Moldovei

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite