Plantă exotică în aclimatizare la Staţiunea de Cercetare Buzău. Ce proprietăţi medicinale uluitoare are

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are aspect de tufă şi aromă de lămâie, poate fi plantă decorativă, aromatică sau un bun medicament. Lemon Grass este una dintre speciile exotice de plante aflate în curs de aclimatizare la Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău. Tufele care cresc până la doi metri lungime vor ajunge în curând în grădinile românilor.

Lemon Grass este o plantă erbacee perenă ce îşi are originea în Asia şi Africa. 

În România a fost luată în studiu intensiv la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău  de Laboratorul de Ameliorare şi conservarea Biodiversităţii după anul 2000.

”Cercetările întreprinse până în prezent demonstrează că specia s-a aclimatizat foarte bine la condiţiile pedoclimatice ale ţării noastre, poate fi cultivată cu succes în spaţii protejate ca plantă perenă, iar în câmp ca plantă anuală, iar în zonele mai calde, uşor protejată peste iarnă se comportă ca plantă perenă”, spune cercetătorul Costel Vânătoru. 

Lemon Grass se aseamănă foarte mult cu planta de mohor, cu precizarea că tufa este mult mai densă, globulosă şi cu aspect ornamental plăcut. 

Tufa are o înălţime medie de peste doi metri şi un diametru de peste 1.5 metri în partea superioară. Prezintă tulpini cilindrice suculente ce au lungimi cuprinse între 40 şi 70 centimetri, iar frunzele variază ca lungime de la 50 centimetri, până la 1,5 metri.

buzau

Frunza prezintă perişori fini orientaţi spre vârful de creştere. Planta produce în primul an un număr de 36 de tulpini recoltabile, viguroase şi o masă bogată de frunze. 

”Toate părţile vegetative aeriene prezintă o aromă puternică de lămâie. Potenţialul de producţie pe plantă în primul an de cultură este de peste patru kilograme masă verde recoltabilă”, precizează cercetătorul buzoian Costel Vânătoru, coordonatorul Laboratorului de Ameliorare şi conservarea Biodiversităţii.

Are proprietăţi medicinale mai intense chiar şi decât lămâia

Lemon Grass este o plantă cu multiple întrebuinţări, apreciată ca plantă alimentară, aromatică, medicinală şi ornamentală. 

Ca plantă aromatică, principala calitate este dată de aroma intensă, specifică de lămâie, iar ca plantă medicinală, este utilizată în diverse afecţiuni digestive, tratează insomnia, tratează infecţiile, benefică pentru afecţiunile respiratorii, amelioreaza durerile articulare, combate obezitatea, detoxifică organismul.  

buzau

Cercetările s-au derulat cu succes până în prezent. ”Specia a fost aclimatizată în România  şi în urma lucrărilor intensive de ameliorare au fost obţinute două genotipuri distincte ce se deosebesc prin culoarea lăstarilor şi a peţiolului. Un genotip prezintă planta în întregime  verde, iar celălalt prezintă lăstari şi baza peţiolului uşor roşiatici, bogaţi în pigmenţi antocianici”, spune Costel Vânătoru.

În jurul acestei plante s-a dezvoltat o adevarată industrie de extragere a uleiurilor esenţiale.

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Cum arată cultura de Sideritis Scardica, planta de fier care era folosită de cosmonauţii sovietici

VIDEO Magicianul Robert Tudor, vrăjit de frumuseţile din Munţii Buzăului. A locuit într-un camping din Gura Teghii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite