Ploile abundente şi canicula fac ravagii în agricultură. Ce plante suferă cel mai mult şi ce propun specialiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Arhivă
Foto Arhivă

Conform specialiştilor, plantele din grădini, viţa de vie şi cerealele sunt atacate de boli şi dăunători a căror dezvoltare este amplificată de umiditatea crescută şi de canicula  din ultima perioadă. Producţiile ar putea fi grav afectate.

După ce umiditatea din culturi le-a dat emoţii, agricultorii înfruntă acum primul val de caniculă care s-a aşternut peste o mare parte din ţară. Plantele sunt atacate de boli şi dăunători a căror dezvoltare este favorizată de umiditatea crescută. 

„Mana, odată intrată în cultură, se extinde cu viteză foarte mare iar condiţiile de dezvoltare sunt temperaturile ridicate şi umiditatea. Mai apar putregaiuri şi alte boli vasculare. Mai sunt şi bolile de nutriţie, pentru că temperaturile acestea extreme, combinate cu umiditate, fac să apară şi dezechilibre de nutriţie. Apar fructe deformate sau polenizate incomplet, fără un aspect comercial plăcut”, spune cercetătorul Costel Vânătoru.

Bolile sunt cele mai active în condiţiile acestea, spune specialistul buzoian. Ele sunt favorizate şi de numărul mare de insecte rămase din culturile de anul trecut. Iarna a fost blândă iar insectele s-au păstrat pe resturile vegetale. 

„Vorbim despre musculiţa albă de seră, afidele în principal, pe pomi, pe viţă de vie, pe legume. Practic pe tot ce e verde am văzut afide, un dăunător micuţ care se hrăneşte cu sucul celular. Nu numai că se hrăneşte cu sucul celular şi consumă din hrana plantei, ci infectează plantele. În special virozele sunt transmise de către dăunători. Tripsul este şi el un purtător de boli de la o plantă la alta”, explică Vânătoru. 

Pentru salvarea culturilor, specialiştii spun că trebuie aplicate tratamente preventive. După apariţia bolilor şi dăunătorilor, tratamentele sunt mult mai greu de făcut, mai costisitoare şi cu deprecieri masive ale producţiilor.

”Trebuie intervenit cu măsuri chimice şi mecanice pentru a afâna solul, pentru a sparge crusta repede. Ploile au tasat solul şi plantele au probleme cu respiraţia, de aceea noi trebuie să oxigenăm solul prin praşilă. Este necesară şi defolierea plantelor, adică ruperea frunzelor de la bază, pentru a favoriza circulaţia aerului la tulpina plantelor, de a întrerupe contactul dintre părţile aeriene cu solul, ca să nu creeze focare de infecţie în special de mană, de putregaiuri”, declară Costel Vânătoru. 
buzau

Praşila are două misiuni, combaterea buruienilor dar şi afânarea solului pentru că la nivelul sistemului radicular plantele folosesc mai mult oxigen decât în partea aeriană.  

Toate intervenţiile trebuie făcute chiar dacă ne aflăm într-o perioadă în care, la câmpie, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură umezeală va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. La Buzău, sunt aşteptate toată săptămână temperaturi de peste 33 de grade, maximum fiind prognozat joi când s-ar putea înregistra 35 de grade Celsius la umbră. 

Vă mai recomandăm şi:

Ce este „iarba sfântă“ şi la ce poate fi utilizată. Românii vor avea acces la seminţe din toamna anului 2020

VIDEO Cum arată cultura de Sideritis Scardica, planta de fier care era folosită de cosmonauţii sovietici

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite