Buzău

articolul anterior articolul urmator

„Poliţia vorbirii“, ghidul de exprimare corectă lansat de un profesor de română. „Ţigare“, „preşedenţie“ şi „ultimile“, printre cele mai frecvente greşeli

2
16 Dec 2015 15:16:37
Autor: Iulian Bunila
Cosmin Şontică (dreapta)
Cosmin Şontică (dreapta)

Profesorul buzoian de limba română Cosmin Şontică a lansat zilele trecute un ghid de exprimare corectă în care tânărul scoate în evidenţă greşelile frecvente atât în comunicarea orală, cât şi în cea scrisă. „Poliţia vorbirii” se intitulează volumul care sancţionează derapajele lingvistice.

„Poliţia vorbirii”, carte în 140 de pagini care ”promovează o gramatică practică”, prezintă exemple clare de greşeli, oferite cititorului într-un mod atractiv, un dicţionar de sinonime neologice, un set de reguli gramaticale de bază şi un test de verificare a cunoştinţelor de limba română.
 
”Hotărârea a venit ca o picătură chinezească. Petrecând mult timp pe reţelele de socializare, vedeam la tot pasul greşeli de exprimare şi aproape că mă obişnuisem cu ele. Atunci mi-am dat seama că s-a umplut paharul şi că există pericolul să ne educăm copiii într-o limbă deformată. Prin urmare, am înfiinţat o <<poliţie a vorbirii>>, deşi titlul este o metaforă. Este, dacă vreţi, o reacţie normală a unui român pentru care limba este o moştenire inalterabilă, un bun comun, pe care cu toţii suntem datori să îl apărăm”, ne-a declarat autorul cărţii.
 
Potrivit tânărului profesor, ”Poliţia vorbirii” aduce în prim-plan problemele care macină comunicarea actuală pe reţelele de socializare, indiferent că actorii ei sunt elevi de gimnaziu, liceeni, studenţi sau oameni care au absolvit studiile. 
 
”Deşi titlul îi poate speria pe unii, cartea prezintă într-o manieră accesibilă şi plină de umor greşeli uzuale, însoţite de imagini elocvente.Trebuie să vă mărturisesc că Poliţia vorbirii <<s-a scris singură>>, dacă-mi permiteţi acest pleonasm numai pentru forţa lui de sugestie. A fost suficient să deschid Facebook-ul, să derulez postările, să-mi iau un pix şi-o foaie şi să mă apuc de notat. Nici nu vă închipuiţi câte greşeli se strecoară în postările noastre de zi cu zi, iar pentru ochiul avizat, ele sunt adevărate probe de necunoaştere a limbii materne”, explică dascălul. 
 
Cosmin Şontică spune că ”Poliţia vorbirii” sancţionează acele derapaje de la vorbirea corectă care tind din păcate să devină o normalitate în limbajul curent al tinerilor. Dascălul buzoian are pasiune şi pentru jurnalism, el fiind redactorul unui site local de ştiri. ”Poliţia vorbirii” a descoperit cuvinte folosite greşit şi în articole de presă.
”E greu să realizezi o ierarhie a greşelilor în funcţie de gravitatea lor. Sigur, profesia de jurnalist impune o cunoaştere temeinică a normelor gramaticale, însă asta nu înseamnă că redactorii nu mai greşesc. Folosirea lui <<datorită>> în locul lui <<din cauza>> tinde deja să devină regulă, în condiţiile în care ea e greşeală toată ziua. <<Datorită>> introduce o cauză pozitivă, în timp ce <<din cauza>> presupune un aspect negativ. Nici forma articulată hotărât a lui <<prim-ministru>> nu e folosită corect: românii citesc pe Internet sau văd la TV scris mare <<primul-ministru>>. Total greşit. Corect e <<prim-ministrul>>, că de-aia zic <<prim-procurorul>>, şi nu  <<primul-procurorul>>, <<prim-secretarul>>, şi nu <<primul-secretar>>, <<prim-planul>>, şi nu <<primul-plan>>. Sigur, nu cred că e cazul să amintesc de <<preşedenţie>>, <<dragele (mele) >>, <<ultimile>>, <<gips>>, <<servici>>, <<ţigare>>, <<vroiam>>, <<ca şi>> sau <<se merită>>”, declară Cosmin Şontică, autorul volumului ”Poliţia vorbirii”.
”Monstră” şi ”teneşi” sunt câteva dintre multele greşelile descoperite în textele postate pe reţelele de socializare. ”O greşeală care pare să se fi încetăţenit în vorbirea românilor este <<monstră>>, cuvânt care, în realitate, nu există. Nici cuvântul <<teneşi>> nu există, deşi el este preferat de majoritatea vorbitorilor tineri. Forma corectă este <<tenişi>>, el avându-şi rădăcina în tenis, denumirea sportului cu rachete. Aşadar, Simona Halep joacă tenis, nu <<tenes>>, nu?”, scrie Şontică în cartea sa. Conform ghidului, alte cuvinte folosite inadecvat în vorbire sunt ţigare (corect: ţigară), păpuşe (corect: păpuşă), aşează (corect: aşază) sau şaptisprezece (”Poliţia vorbirii”, ghid de exprimare corectă, lansat de un profesor buzoian de română. Ţigare, preşedenţie şi ultimile, printre cele mai frecvente greşeli din vorbirea curentă
 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Cornel Balaban
17.12.2015, 00:25:08

Laudabila initiativa, desi putin cam tardiva. Tara este invadata de analfabeti cu pregatire liceala, universitara sau doctorala. Mai toti parlamentarii si guvernantii actuali se lauda cu asa ceva fara ca in tara sa mai existe prea multe cadre pregatite care sa le dea peste bot celor care n-au decat educatia culturala Facebook, eventual Googlel Oricum merita incercat

+1 (1 vot)
Stanila Ion
17.12.2015, 11:06:30

Bravo! Faceti cadou cate un exemplar tuturor parlamentarilor, ministrilor si celor care dau din gura pe la TV.

+1 (1 vot)
Modifică Setările