Portret: Andrei Criste a învăţat să zboare în Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sublocotenentului Andrei Criste i-a fost ceva mai greu să înveţe meseria de pilot decât colegilor săi de la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene de la Boboc, pentru că a studiat în greacă.

Andrei a absolvit Liceul Militar de la Câmpulung Moldovenesc, iar prin clasa a XI- a s-a hotărât să devină aviator. În ultimul an de liceu a susţinut testele de aptitudini, obligatorii pentru cei care doresc să intre în Forţele Aeriene. Le-a trecut fără probleme iar porţile către aviaţie îi erau deschise.
Ar fi urmat să dea examen şi să studieze la Academia „Henry Coandă” de la Braşov, numai că între timp a aflat că există un loc la instituţia similară de învăţământ aeronautic din Grecia şi a hotărât să îşi încerce norocul. A fost nevoit să treacă prin alte probe, de limbă engleză, de această dată. A demonstrat că are cunoştinţe solide de limbă elgleză şi a promovat şi acest examen. A ajuns astfel student în Grecia la Atena, unde în primul an engleza a fost extrem de importantă. În acel an, a învăţat de la zero limba greacă.
„După două-trei luni ajunsesem să înţeleg ce se vorbeşte în jurul meu, iar după ce am terminat cursul de limba greacă am pus dicţionarele la păstrare. Nu am mai avut nevoie să le deschid”, ne-a declarat Criste. 

Lecţii de zbor în trei limbi


Abia după ce a învăţat să vorbească şi să scrie greceşte a început cursurile de aviaţie. A petrecut următorii patru ani în Academia Forţelor Aeriene de la Atena, unde mai era un singur student român, în an mai mare. S-a acomodat repede şi-a făcut prieteni printre colegi şi chiar printre instructori. Ca boboc în anul I a cunoscut rigoarea militară, şi, spune el, conservatorismul grecilor.

Recunoaşte că nu i-a fost uşor. În timpul orelor de zbor gândea în româneşte, cu instructorul aflat în avion comunica în greceşte, iar cu turnul de control ţinea legătura în limba engleză. Barierele lingvistice nu l-au împiedicat să se formeze ca pilot militar. A acumulat un număr de 170 de ore de zbor, pe avioane apropiate ca performanţe de cele folosite pentru şcoală la noi.

Reacomodare la şcoală


În anul 2008, după absolvire, Andrei s-a întors în ţară. „Nu mi-a fost greu. Nu am fost nevoit să mă adaptez pentru că nu eram străin de armata din România. A fost o reacomodare. Petrecusem deja patru ani în liceul militar” povesteşte Andrei.

Devenit ofiţer, cu grad de sublocotenent Andrei Criste continuă să înveţe la Şcoala de Aplicaţie dela Boboc. A schimbat doar instructorii şi avioanele şi se pregăteşte să devină pilot de supersonic cu oameni despre care spune că sunt adevăraţi profesionişti, oameni care îşi iubesc meseria.

Întrebări şi răspunsuri


Ţi-ai făcut prieteni în Grecia? Te-ai rupt de cei de acasă?


Prietenii adevăraţi nu se uită niciodată. Prieteniile din liceul militar durează şi acum. În Grecia mi-am făcut prieteni, am fost la ei acasă şi aştept să vină şi ei la mine. Ţin legătura cu câţiva dintre ei.

Te-ai distrat în perioada studenţiei?


În anul I mă distram dormind. Programul era foarte încărcat şi abia aşteptam sfârşitul săptămânii să pot să dorm cât vream. În anii mai mari a venit şi distracţia. M-am plimbat, am văzut locuri cu adevărat frumoase în Grecia. 

Ce-i place:

Îmi place ca fiecare om să primescă ceea ce merită, lucrul bine făcut. Mi-a plăcut foarte mult insula Creta, este cel mai frumos loc pe care l-am văzut în Grecia. Îmi place salata de vinete. Pentru mine este cea mai bună mâncare, este preferata mea.

Ce nu-i place:


Am văzut destul de multe în viaţă ca să spun acum asta nu îmi place. Nu mă mai surprind multe. Pot spune însă că nu-mi place băutura. Nu am fost niciodată adeptul băuturilor alcoolice.Foarte rar savurez câte un pahar de vin alb, al doilea este deja prea mult.

Profil:


Nume: Andrei Criste
Născut: 16 octombrie 1984 Dej, jud. Cluj
Studii: Academia Forţelor Aeriene Grecia, Atena
Ocupaţie: Ofiţer la Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene Boboc, jud. Buzău
Stare civilă: necăsătorit

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite