Buzău

articolul anterior articolul urmator

Portret/ Sebastian Cazan este cel mai bun dintre micii pianişti buzoieni

0
28 Apr 2011 08:39:52
Autor: adevarul
Sebastian Cazan
Sebastian Cazan

A fost laureat la numeroase concursuri şi festivaluri şi este invincibil de câţiva ani. Talentul şi munca asiduă i-au adus 14 locuri întâi la competiţiile pianiştilor de vârsta sa.

Sebastian a început să cânte la pian la vârsta de şase ani, îndrumat de părinţii săi. „Tatăl meu m-a dus la o doamnă profesoară de pian pentru că era convins că am acest talent, dar şi pentru că el cântă la pian şi îşi dorea să am şi eu această pasiune. Am mers la o primă lecţie unde s-a dovedit că am înclinaţie. Mi-a plăcut şi am continuat", îşi aminteşte Sebastian primele sale acorduri ca pianist.


Profesorul, foarte important


Timp de o jumătate de an s-a pregătit cu profesoara de pian Sebastiţa Tănase, însă înainte de a-şi începe studiile la Liceul de Artă a trebuit să schimbe profesorul.

„Chiar înainte de preselecţia pentru clasa întâi am întâlnit-o pe doamna profesoară Cristiana Duguleană, care este foarte bună atunci când predă lecţii de pian. Ţin la dumneaei foarte mult pentru că înţeleg foarte bine ce îmi explică şi pot spune că am câştigat multe premii cu ajutorul profesoarei", mărturiseşte pianistul.


Locul doi nu-l mulţumeşte


La vârsta de şapte ani a mers la primul său concurs care s-a desfăşurat la Liceul Pedagogic din Buzău unde a întâlnit doar concurenţi buzoieni. Lipsit de emoţii, Sebastian a reuşit să câştige locul trei, iar în anii următori, cât a fost în clasele primare, a fost mereu pe primul loc. „A fost un concurs de început, mai mult de acomodare, apoi am avut numai premii bune. Acum, când iau locul doi nu prea sunt mulţumit şi sper să o ţin tot aşa", ne-a spus elevul.


Zeci de premii fruntaşe


După prima sa experienţă competiţională, au urmat alte zeci de concursuri foarte importante unde Sebastian a reuşit să se claseze pe locuri fruntaşe. „Pentru mine cel mai important este Pro Piano România la care am luat locul doi, un concurs internaţional unde şi concurenţa este destul de acerbă. Importante sunt şi olimpiadele naţionale, un concurs destul de dificil este şi Paul Polidor, care se desfăşoară la Bucureşti", spune Sebastian Cazan. În viitor, urmează să meargă la concursul „Tinere talente", iar în vară va participa pentru a treia oară la Pro Piano, unde speră să cucerească locul întâi. Peste câţiva ani, pianistul vrea să urmeze cursurile Conservatorului şi să devină profesor de pian.


Prima piesă interpretată de Sebastian a fost „Studiul", de Wolfang Amadeus Mozart, iar acum preferata micului pianist este „Cimpoiul". „Este foarte melodioasă şi mai grea, prelucrare din folclorul românesc, iar atunci când vine cineva în vizită la mine şi mă roagă să cânt ceva, de cele mai multe ori «Cimpoiul» este piesa pe care o interpretez", ne-a spus Sebastian Cazan.


Întrebări şi răspunsuri


Cât de mult te pregăteşti pentru concursuri?
De obicei, atunci când fac doar repetiţii, mă pregătesc o dată pe săptămână, dar când am concurs pregătirile devin mai intense, zilnice. Nu mă pot plânge că este greu pentru că ştiu că mă pregătesc pentru mine, pentru rezultate bune şi pentru a avea un viitor în acest domeniu. Atunci când îţi place ceva, nu oboseşti.


Cum îmbini şi şcoala şi pianul?
Eu şi la şcoală studiez mult pianul, dar trebuie să învăţ foarte bine şi teoria muzicală, care nu este deloc uşoară. Este adevărat că timpul îl împart între şcoală, pian, pregătiri, concursuri şi nu prea mai am timp de joacă, dar important este că îmi place ceea ce fac.

Ce îi place
Atunci când mai am timp liber, îmi place să mă joc la calculator, pe play station. Îmi place foarte mult atunci când am rezultate bune la concursuri, aceasta este cea mai mare satisfacţie a mea, la fel şi publicul. Îmi place foarte mult să merg la bunici la ţară, este foarte frumos.

Ce nu îi place
Nu îmi plac oamenii care mint şi cei încrezuţi, cei care vor să pară altceva decât ceea ce sunt de fapt. Nu îmi place să stau degeaba, să pierd timpul, vreau mereu să am o ocupaţie.


Profil


Născut: 23 februarie 2000, Buzău
Ocupaţie: elev în clasa a patra la Liceul de Artă
Familie: singur la părinţi

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările