Potcoava şi trifoiul, cele mai comune mărţişoare din ”Epoca de aur” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa foto I.B.
Sursa foto I.B.

Nostalgicii „Epocii de aur” dar şi tinerii curioşi să vadă mărţişoare purtate de mamele sau bunicile lor, pe vremuri, sunt invitaţi la Muzeul Judeţean Buzău să admire zeci de asemenea exponate.

Invitaţia se adresează în special celor trecuţi de 40 de ani, care cu siguranţă îşi aduc aminte de mărţişoarele pe care le ofereau „tovarăşelor” învăţătoare, în primele zile ale lunii martie.

Mărţişoarele din anii comunismului reprezentau flori, ca simbol al renaşterii naturii, dar şi elemente populare străvechi, precum potcoava, coşarul sau trifoiul cu patru foi, obiecte care, potrivit etnologilor, erau asociate prosperităţii şi norocului.

Felicitările, toate cu o caligrafie impecabilă, adresate de copiii „Epocii de aur” învăţătoarelor, la 1 şi 8 martie, au şi ele un farmec aparte.

Pentru ca atmosfera de primăvară să fie şi mai evidentă, expoziţia de mărţişoare din vremea comunismului este completată şi cu lucrări de artă din colecţia muzeului, în special cu flori. 

Lucrările sunt semnate de artişti plastici celebri, precum Petre Iorgulescu – Yor sau Dumitru Gheaţă.

Expoziţia de mărţişoare din „Epoca de aur”, care face parte din evenimentul ”Zilele femeii la Muzeul Judeţean Buzău”,  va rămâne deschisă pe tot parcursul lunii martie. Vizitarea expoziţiei va fi permisă numai cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Comorile străbunilor, la judecata nepoţilor. Resuscitarea artei tradiţionale în „Athosul românesc“ FOTO

„Lacul cu Butuci”, delta din inima Bărăganului. Localnicii speră să devină staţiune VIDEO

 

Cum arată „colţii” care dau numele unei celebre zone montane din România. Piatra semipreţioasă renumită în regiune

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite