Povestea ascunsă a conacului lui Marghiloman, bântuit de fantoma fostului mare politician consevator

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conacul lui Marghiloman
Conacul lui Marghiloman

Una dintre cele mai importante clădiri istorice din Buzău, Vila Albatros, fosta reşedinţă a marelui om politic Alexandru Marghiloman, este şi ea printre edificiile învăluite în mister. O legendă urbană se referă la existenţa unui spirit care ar bântui domeniul aflat la marginea Buzăului, care include, pe lângă vila principală, ruienel unei cosntrucţii impozante, ale grajdurilor şi parcul dendrologic.

Vechimea clădirilor şi mai ales aspectul înfricoşător al ruinei din spatele vilei Albatros au făcut ca buzoienii să vehiculeze legende dintre cele mai înfricoşătoare despre lucrurile misterioase care se petrec la conac. 

Se spune că, în noptile cu lună plină, fantomele foştilor stăpâni ies la plimbare călare prin parc.

Printre localnicii din cartierele vecine parcului se vorbeşte des despre oameni care au spus că l-au văzut pe fostul proprietar, Alexandru Marghiloman, călare pe pur-sângele său favorit, plimbându-se noaptea pe aleea hipică din parc.

Altă dată, câţiva tineri care se plimbau seara prin parc l-ar fi văzut pe boier în straie negre, cu joben pe cap, alături de domniţa lui, drept în uşa conacului.

Un alt tânăr le-a fi povestit prietenilor o întâmplare de care a avut parte când se întorcea noaptea de la o petrecere de majorat, alegând să scurteze drumul spre casă prin parcul Marghiloman.

În locul pustiu, liniştea a fost spartă la un moment dat de un apel pe mobil primit de la la sora lui, care voia să ştie cât mai întârzie. Fata nu a putut vorbi cu acesta, din cauza zgomotului infernal care se auzea în telefon. L-a rugat pe băiat să se depărteze de aglomeraţie, pentru că se auzeau nişte zgomote neomeneşti, amestecate cu muzică şi ţipete.

image

Băiatul a asigurat-o pe sora sa că se află în parc, unde e linişte şi nimeni nu face zgomot. Şi-a dat seama că ceva nu e în ordine şi a grăbit pasul. Înfricoşat, a povestit prietenilor cele întâmplate, care i-au confirmat că au trecut şi ei prin evenimente stranii legate de conac.

Poveştile stranii sunt alimentate şi de macabra descoperire făcută de nişte muncitori. Ei au descoperit în 2011 cadavrul unui bărbat, aflat într-o stare avansată de putrefacţie, care atârna într-un ştreang de coloanele uneia dintre clădirile aflate în paragină din apropierea Vilei Albatros. Era un om al străzii care îşi pusese capăt zilelor printre ruinele din spatele vilei Albatros.

Construită în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, pe la 1884, pe domeniul Marghiloman din marginea oraşului Buzău, Vila Albatros  ilustrează elocvent epoca de ascensiune a burgheziei în viaţa societăţii româneşti. Autor al unei expertize din 1938, inginerul C.Tissescu declara despre conacul devenit Palatul Marghiloman si Vila Albatros că este o „constructie masivă, cu etaj, în stil frantuzesc…”.

Domeniul a fost reşedinţa marelui politic român Alexandru Marghiloman (27 ianuarie 1854 – 10 mai 1925), mare moşier, care a deţinut, pe rând, funcţiile de ministru al justitiei, ministru al lucrarilor publice, ministrul agriculturii, industriei, comertului si internelor, ministru de interne şi prim-ministru, în anul 1918.

buzau

Vila “Albatros” era situată într-un parc de 22,5 ha, cu heleşteu si cu anexe: vila musafirilor, casa personalului, case pentru gradini, portari, grajduri pentru caii de curse, cu 54 de boxe, magazine  pentru furaje, două sere şi o uzină electrică. Aici se pregatea, în nisip, dupa o reţetă, speciala, „cafeaua Marghiloman”.

Reputaţia ministrului buzoian  a rămas în mentalitatea colectivă, care a reţinut un Marghiloman atât de bogat, încât îşi trimitea lenjeria pentru a-i fi spălată la Londra. În ochii contemporanilor, s-a remarcat printr-o pasiune care l-a făcut celebru : creşterea cailor de curse. În acest sens, marele proprietar buzoian a realizat padocuri, terenuri de antrenament şi un impresionant hipodrom aflat la marginea oraşului Buzău, nu departe de reşedinţa sa, vila Albatros.

Cel care a fost supranumit admirativ Lordul valah s-a numărat de altfel şi printre întemeietorii şi conducătorii Jockey-Club-ului Român şi al Hipodromului Bucureşti.

image

Bogăţia şi bunul gust care caracterizau viaţa lui Alexandru Marghiloman sunt puse în evidenţă şi de mobilierul vilei “Albatros”, din care câteva piese sunt păstrate în cadrul colecţiilor Muzeului judeţean de istorie Buzău : o bibliotecă, un fotoliu şi o canapea din bambus, mai multe oglinzi veneţiene, farfurii decorative din porţelan chinezesc, o statuetă din lemn, ş.a.

În planul vietii sentimentale, Alexandru Marghiloman a cunoscut momente de maximă intensitate sufletească, dar si dureri pricinuite de pierderea persoanei iubite.

Totuşi, Marghiloman şi-a iubit soţia atât de mult, încât a a construit în cinstea ei un minunat parc dendrologic, devenit public în zilele noastre. El se întinde pe o suprafaţă de 16.000 metri pătraţi, care înconjoară vila “Albatros” şi dependinţele acesteia, parc renumit în trecut datorită stilului său englezesc şi multitudinii de plante exotice aclimatizate aici.

Până la dispariţia lui Alexandru Marghiloman, în 1925, domeniul de la Buzău a reprezentat pentru personalităţile Partidului Conservator ceea ce moşia Florica a familiei Brătianu, din judeţul Argeş, a reprezentat pentru membrii Partidului Naţional Liberal, adică o Mecca, un loc unde se luau decizii importante pentru ţară, unde se făceau şi se desfăceau guverne, unde se primeau vizite regale.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite