Buzău

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Prima zebră 3D din România, realizată de elevii Liceului de Arte din Buzău

4
8 Nov 2017 15:18:03
Autor: Iulian Bunila

Când te afli la cinci metri de ea, ai tendinţa să frânezi pentru a nu o lovi. Vorbim despre o trecere de pietoni tridimensională, astfel desenată încât să le creeze şoferilor o iluzie optică. Prima zebră 3D din România a fost realizată de elevii Liceului de Artă din Buzău chiar în faţa şcolii lor.

 
Au văzut zebra 3D într-un orăşel din Islanda şi au zis să aibă şi ei una la fel, chiar în faţa şcolii. Elevii Liceului de Artă au aşteptat acceptul autorităţilor iar miercuri s-au apucat de treabă.
 
Pentru realizarea marcajului rutier, elevii au primit ajutorul muncitorilor de la urbanism dar şi vopseluri speciale. Profesorii s-au lăsat şi ei angrenaţi în actul de creaţie.
 
Proiectul efectiv a fost realizat pe calculator de elevul Antonio Cristea, iar la acţiunea de astăzi au mai participat elevii Cristina Mărgean şi Andrei Dragu, alături e profesoarele Ana Maria Bogleş şi Georgeta Hlihor.
 
„Am calculat la faţa locului exact dimensiunile necesare creării efectului 3D, rezultând că este nevoie ca unghiul de fugă să fie la 7 metri de la trecerea propriu-zisă. Cei de la Urbis ne-au ajutat cu şabloane şi vopsea rutieră. Am întins apoi sfori pentru a trasa liniile în perspectivă, astfel încât să creeze un singur unghi de fugă. Aşa am trasat umbrele care creează iluzia optică. Şoferul aflat la volan, din unghiul de fugă, vede că dungile albe de pe trecerea de pietoni plutesc. Astfel se va speria puţin şi va opri. Dacă un pieton se află pe liniile albe de pe trecere, efectul 3D este şi mai mare”, a declarat profesoara Ana Maria Bogleş.
 
Proiectul pilot a fost asumat cu entuziasm de edili, care au ţinut să verifice personal isprava liceenilor. A fost nevoie şi de un aviz de la Poliţia Rutieră. 
 
În cazul în care proiectul va avea succes printre buzoieni, Primăria va dezvolta conceptul şi în alte zone intens circulate ale oraşului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Hofner Hermann
8.11.2017, 19:22:49

Rar se poate vedea o idee mai cretina. Or sa fie accidente in serie pentru ca ala din fata o sa franeze din reflex da' ala din spatele lui nu o sa se astepte sa franezi disperat la o trecere goala. Inca o cretinatate "made in RO".

-3 (5 voturi)
Jean Nistorica
8.11.2017, 19:56:46

Absolut de acord. Prima senzatie e ca am in fata niste bolovani, frinez brusc si ala din spate da in mine. Am patit o chestie identica in Bucuresti, la o trecere o doamna a facut pasul inainte, eu am frinat cam brusc si cel din spate m-a lovit. Si asta fara treceri 3D. Sint si soferi mai in virsta, sint si soferite mai slabe de inima... S-a gindit cineva sa monitorizeze daca au loc accidente ? Sau ei doar au pictat nazbitia cu elan pionieresc, si-au luat catrafusele si in fund ii doare de efecte. Ehe..., dar macar sint cool si scrie o zi la ziar de ei.

-4 (4 voturi)
Patriot Iuli
8.11.2017, 22:36:32

Pai bine domnilor care nu sunteti deschisi deloc la creativitate, grija voastra este a celui din spate. Daca cel din spate ar pastra distanta si viteza regulamentara nu ar mai fi probleme. O alta solutie ar fi sa umple drumul de obstacole de joasa inaltime si ai sa opresti de nevoie ca sa nu iti rupi masina. Eu personal as instala camere video la trecerile de pietoni importante si la semafoare, odata filmat nu mai poti spune ca nu a fosta asa si primaria ar castiga bani frumosi de pe amenzile date. In alte tari europene nu sta politia la panda, orasele sunt intesate de camere si cu numarul de inregistrate iti vine amenda acasa in mai putin de o saptamana si tot greste gradul daca nu o platesti.

+6 (6 voturi)
IonIon Codreanu
8.11.2017, 22:54:04

Jeane, eu pot frâna brusc ORICÂND, dacă un pericol mă paște! Dacă ești în spate, trebuie să păstrezi o distanță la care poți să frânezi FĂRĂ SĂ MĂ ATINGI! Este așa și logic și stipulat în Codul Rutier de la noi sau de aiurea! Încă odată, când ești la volan, gândește că acela care este în fața ta poate frâna oricând! Și condu preventiv...

+5 (5 voturi)