Primarul Nicu Constantinescu, ctitorul Buzăului modern. La comanda sa a fost construit Palatul Comunal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Constantinescu, cel mai important edil al Buzăului şi Palatul Comunal, edificiul comandat de el
Nicu Constantinescu, cel mai important edil al Buzăului şi Palatul Comunal, edificiul comandat de el

De numele primarului Nicu Constantinescu se leagă cea mai importantă schimbare la faţă a Buzăului. Este cel care a comandat construirea în centrul oraşului a Palatului Comunal, care este şi astăzi clădirea-simbol a municipiului Buzăului. Pe vremea lui, au fost create bulevarde dar şi sedii pentru şcoli importante.

Buzoian prin adopţie, avocatul Nicu Constantinescu, născut în anul 1840, la Craiova (decedat la 21 aprilie 1905, la Buzău), este considerat de istorici drept ctitorul Buzăului modern. Pentru că primăria nu avea un sediu propriu, Constantinescu a comandat în calitate de primar al Buzăului construirea în centrul oraşului a Palatului Comunal, care este şi astăzi clădirea-simbol a Buzăului. 

Pe durata mandatelor sale, a asanat şi a pavat oborul şi a construit Bulevardul Parcului, cunoscut astăzi sub numele de Bulevardul Nicolae Bălcescu, care lega centrul oraşului de Parcul Crâng. De asemenea, a construit sedii pentru mai multe şcoli, inclusiv pentru liceul Al. Hâjdeu, astăzi denumit Colegiul Naţional B.P. Hasdeu.

Într-una dintre lucrările sale, istoricul Valeriu Nicolescu spune despre Nicu Constantinescu că este ”cel care a trasat bulevarde largi, a aliniat şi sistematizat străzi, a construit localuri pentru toate cele opt şcoli primare din vremea sa (patru de băieţi şi patru de fete), în locul Arestului Preventiv (puşcăria oraşului) a ridicat impozanta clădire a Colegiului  Naţional „B.P.Hasdeu” de astăzi, Hala de Pescărie şi Măcelărie (Bazarul Obor), a salvat Crângul de la tăiere şi, cu ajutorul arhitectului peisagist Rebhun, a realizat reţeaua de alei pietonale din acest parc natural şi, mai ales, emblema cu care noi, buzoienii, ne mândrim, impozantul edificiu al Palatului Comunal”. 

Avocatul Nicu Constantinescu, după numele de dinainte de adopţie Nicu Chintescu, s-a născut la Craiova, unde şi-a făcut studiile primare şi liceale, după care a urmat, la Bucureşti, Facultatea de Drept. A fost numit locţiitor de prefect la Brăila, membru al consiliului judeţean, a funcţionat o perioadă ca avocat al statului, subprefect în judeţul Dolj, iar, din 1867, a fost director al Prefecturii judeţului Buzău.

S-a căsătorit cu Maria, fiica unui comerciant buzoian, Nicola Aur, naşi fiind domnitorul Alexandru Ioan Cuza şi doamna Elena. Cuza era bun prieten cu Nicola Aur, francmason, originar din Piemont, refugiat în Muntenia după 1848. 

După ce şi-a luat licenţa, Nicu Constantinescu a funcţionat ca avocat, perioada 1868 - 1883 fiind ani de afirmare atât ca membru al baroului buzoian, dar şi în viaţa politică, ca fruntaş liberal. Din 1876, a fost membru în consiliul comunal, de mai multe ori deputat în Parlament iar, din 1883, primar al oraşului, până în 1905. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite