Războiul vinului: „Vrancea vinde ieftin, dar strugurii de Buzău sunt mai buni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Strugurii sunt în cantităţi mari Foto Iulian Bunilă
Strugurii sunt în cantităţi mari Foto Iulian Bunilă

Mai sunt câteva zile până începe culesul la struguri, care anul acesta sunt din abundenţă. Viticultorii nu privesc cu ochi buni supraproducţia care se anunţă în toamna asta pentru că, pe de o parte, înseamnă calitate mai slabă, dar, mai grav, preţuri în bătaie de joc la kilogramul de struguri pentru vinificaţie.

Sunt deja zvonuri că anumite soiuri se vor vinde cu mai puţin de un leu kilogramul, cam cât o legătură de pătrunjel.

Soţii Diţă, din Pietroasele, au viţă de vie în curtea casei, dar şi pe dealul Istriţa, unde se produce un renumit sortiment de Tămâioasă Românească. Au început să culeagă struguri de masă, pe care-i vând la poartă cu 4 lei kilogramul, iar pentru soiurile de vin mai au de aşteptat cel puţin o săptămână, ca să acumuleze zahăr. 

Au deja emoţii, spun ei, pentru că deja s-a dus zvonul că preţul de vânzare va fi extrem de mic. Toată piaţa de struguri pentru vinificaţie va fi afectată dacă viticultorii din Vrancea vor accepta să le vândă procesatorilor cu mai puţin de un leu la kilogram.

”Am auzit că în Vrancea lasă din preţ pentru că nu au ce să facă cu ei. Dar nu sunt struguri ca aici. Noi vom negocia strâns pentru că avem struguri buni, de Pietroasele. Măcar 1,80 lei pe kilogram ca să ieşim şi noi, să ne rămână”, spune Stela Diţă, din Pietroasele.

buzau

FOTO Iulian Bunilă

Supraproducţia de struguri care se anunţă anul acesta nu este deloc un motiv de bucurie pentru viticultori. Lică Lupu, un fermier din Breaza, speră ca soiurile nobile să-şi menţină măcar preţul de anul trecut, care nu a coborât sub un 1,50 lei.

”Anul trecut a fost bun pentru preţ, la un 1,50 lei kilogramul la un vin mai slab, până la 3 lei, unul nobil. Când este oferta mare, te aştepţi şi la un preţ scăzut, deoarece mulţi vor să scape de producţie pentru că nu au unde stoca şi nu au soluţii”, spune Lică Lupu, viticultor din Breaza.

buzau

FOTO Iulian Bunilă

Cei mai afectaţi vor fi producătorii de struguri care nu au şi capacităţi de depozitare şi procesare. Aceştia vor fi nevoiţi să accepte preţurile impuse de clienţi, care vor negocia probabil foarte dur. 

Lică Lupu produce struguri exclusiv pentru vinificaţie. Şi pentru el va fi o problemă, deoarece crama sa este încă plină din anii trecuţi. Vânzările au scăzut din ce în ce mai mult din cauza produselor ieftine din import şi a pandemiei. 

Vinurile din Breaza şi Pietroasele, toate produse din soiuri nobile de struguri, ca tămâioasa românească, fetească sau merlot, costă între 25 şi 45 de lei litrul. Acestea se găsesc în magazine din toată ţara sau în zecile de crame particulare de la poalele Dealului Istriţa.

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Cum arată cultura de Sideritis Scardica, planta de fier care era folosită de cosmonauţii sovietici

VIDEO Magicianul Robert Tudor, vrăjit de frumuseţile din Munţii Buzăului. A locuit într-un camping din Gura Teghii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite