Reguli de bază pentru a ţine microbii departe de noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
spalat maini

Trăim înconjuraţi de viruşi, microbi şi diverşi paraziţi care ne pot îmbolnăvi dacă nu respectăm minime reguli de igienă sau prevenţie atunci când ne aflăm în spaţii publice. Multe boli provocate de microbi pot fi evitate dacă, de exemplu, ne spălăm des pe mâini, curăţăm temeinc fructele şi legumele, ducem mâna la gură când tuşim sau strănutăm.

Obiceiuri precum spălatul des pe mâini, cu săpun, sau al fructelor şi legumelor, înainte să fie consumate, trebuie respectate cu stricteţe de fiecare dintre noi. Asta, deoarece peste tot în jur sunt microbi care se înmulţesc rapid şi se ascund unde te aştepţi mai puţin. 

Microbii care provoacă răcelile sau gripa sunt transferaţi cu uşurinţă pe mâini, astfel că, pentru a ţine sub control germenii, metodele cele mai eficiente includ spălarea mâinilor de foarte multe ori şi corect.

Încă din copilărie, de la părinţi, bunici, apoi de la dascăli, aflăm regulile elementare de igienă personală. Totuşi, spun specialiştii epidemiologi, mulţi dintre noi nu ştim să ne spălăm corect pe mâini, astfel încât să îndepărtăm cât mai mult din încărcătura bacteriană.  

  

”Să te speli pe mâini corect e una, şi foarte uşor se poate demonstra cu ajutorul laboratorului, faţă de spălarea foarte rapidă. Adică, ma duc la toaletă, dau drumul repede la chiuvetă, dau cu un pic de apă pe mână şi am terminat. După aceea mă şterg sau nu mă mai şterg deloc pe mână, iar dacă mă şterg folosesc un prosop pluşat. Prosopul acela pluşat este umed şi este mediu de cultură pentru toţi microbii de pe lumea asta, chiar pentru cei cu transmitere digestivă”, spune Carmen Scântei, de la DSP Buzău. 

Foarte multe boli provocate de microbi pot fi evitate dacă ne spălam temeinic pe mâini. Medicul buzoian ne recomandă ca spălatul mâinilor să se facă cu simţ de răspundere, pentru că mâna este principalul factor de vehiculare a microbilor în mediul extern, care pot prin intermediul ei să fie introduşi în organism fără intenţie.   

”Tehnica de spălare a mâinii este totuşi un pic mai laborioasă şi nu înseamnă doar umezirea un pic a mâinii la o chiuvetă, indiferent unde ne-am afla, ci spălarea cu apă caldă, cu săpun, interdigital, periunghial, cu anumite periuţe care ne-ar ajuta să îndepărtăm din flora saprofită de la care se pot dezvolta foarte multe infecţii. Şi manipularea robinetului trebuie făcută într-un anume fel. Există acum acele robinete monocomandă care se pot închide cu ajutorul şerveţelului de hârtie cu care tu trebuie să te ştergi, ori împingem cu dosul palmei, adică cu acea parte a mâinii cu care nu venim în contact cu alimentul pe care îl mâncăm sau îl dăm copilului”, spune medicul Carmen Scântei.  
image

Mediul în care locuim sau ne desfăşurăm activitatea cotidiană este invadat de microbi, unii cu potenţial patogen. Tastatura calculatorului sau ecranul telefonului mobil au o importantă încărcătură bacteriană, iar mâna este principalul factor prin care organismul se poate contamina. 

Specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică recomandă ca aceste obiecte să fie şterse cel puţin o dată pe zi cu un şerveţel umed, un dezinfectant, cu alcool sanitar, sau spray anti-bacterian. 

Sfatul epidemiologilor este de a se evita împrumutarea telefonului între prieteni, pentru a vedea poze, a asculta melodii sau a-şi nota numere de telefon, pentru a nu contribui la infectarea aparatului.   

Curăţenia casnică este de asemenea o sursă de sănătate. Este recomandat să facem frecvent curat în locuinţă, eventual să facem dezinfecţie cu substanţe pe bază de clor.    

”Metodele acestea de curăţenie care înseamnă spălat, măturat, aerisit, ventilat, trebuie executate cât mai frecvent posibil. În unităţile unde se dezvoltă un risc mai mare, în casele cu mulţi membri de familie sau acolo unde există un pacient bolnav cu anumite afecţiuni care poate transmite agenţii patogeni membrilor de familie se aplică şi măsuri de dezinfecţie, adică de completare a curăţeniei curente care se face prin spălare, ventilare, măturare, aspirare cu anumite substanţe chimice”, spune medicul buzoian Carmen Scântei.   
image

Substanţele recomandate sunt cele pe bază de clor, care pot fi folosite începând cu igiena mâinii, până la igiena veselei, fără niciun fel de restricţie dacă se folosesc în anumite concentraţii. 

Dezinfectaţi zilnic bucătăria: ştergeţi zonele pe care le atingeţi în timpul preparării cinei, inclusiv mânerul frigiderului, robinetele, sertarele şi mânerele uşilor. 

Spălaţi prosoapele cel puţin o dată pe săptămână. Păstrati frigiderul la o temperatură de 2-3 grade Celsius sau mai puţin. Cu cât este mai mică temperatura, cu atât bacteriile se vor înmulţi mai lent.

Nu mâncaţi alimente care stau mai mult timp în chiuveta din bucătărie, chiar dacă le spălaţi. Nu puneţi niciodată o ustensilă pe care o utilizaţi în continuare în interiorul chiuvetei. 

Bureţii de vase pot adăposti miliarde de bacterii. La fiecare câteva zile, curăţati buretele în maşina de spălat vase. Înlocuiţi buretele la fiecare câteva săptămâni.

Păstraţi încălţămintea pe un covor de cauciuc. Atunci când este vânt, ţineţi închise geamurile pentru a nu intra praf sau murdărie din exterior. 

Chiar dacă pare o impoliteţe, cereţi tuturor membrilor familiei şi oaspeţilor să se descalţe la intrare, aceasta fiind o modalitate simplă de a ţine departe germenii şi alergenii. 

image

Unul dintre cele mai periculoase locuri din casă este baia. De fiecare dată când vasul de toaletă este cu capacul deschis, bacteriile au tendinţa de a ieşi si de a se aşeza pe diferite obiecte din apropiere. 

Toaletele publice, din şcoli, birouri sau localuri de alimentaţie publică, sunt de aemenea importante surse de contaminare cu germeni patogeni, avertizează specialiştii. Manipularea imprudentă a instalaţiilor sanitare şi spălatul insuficient favorizează riscul îmbolnăvirii. 

Setul de măsuri preventive este însă mai larg: folosirea şerveţelului este recomandată chiar şi când tragem apa, manipularea butonului sau a şnurului de la bazinul wc-ului să se facă cu mâna pe care nu o folosim în mod curent; de asemenea, după spălarea mâinilor, este recomandată clătirea săpunului, închiderea clanţei de la uşa toaletei să o facem cu partea cât mai puţin expusă a palmei, podul palmei de exemplu, şi mai puţin cu degetele.

În public, folosiţi diverse lucruri pentru protecţia nasului; atingerea ochilor, a nasului sau a gurii de sute de ori pe zi este un lucru rău pentru noi şi favorizează împrăştierea microbilor.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite