Reţeta storceagului de nisetru, „furată“ de la bătrânii pescari din Delta Dunării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Storceagul sau storceacul, cum i se mai spune, este o ciorbă de peşte specifică Deltei Dunării. Provine din bucătăria ucraineană şi nu trebuie confundată cu ciorba de peşte lipovenească. Storceagul este o ciorbă care se face din peşte cu carne albă şi fără oase.

Trebuie menţionat că, după ce a fost interzis pescuitul sturionilor, în pescării se găsesc delicatese precum cega, nisetrul sau morunul aduse numai din crescătorii.

Este mai scump decât alţi peşti, preţul mare fiind dat şi de faptul că aceşti peşti nu au oase, ci numai cartilagii. Sunt alimente benefice pentru sănătate, întrucât conţin vitamine, fosfor şi seleniu în cantităţi mari.

Reţeta de storceag de nisetru, ”furată” de la bucătari din zona Deltei Dunării, ne este împărătşită de chef Cristi Dobre, iniţiatorul unui eveniment culinar bazat pe preparate din peşte şi frcute de mare. Festivalul ”Ice & Fire street food” va avea loc la Buzău între 19 şi 21 aprilie. 

Pentru a prepara storceagul de nisetru avem nevoie de un peşte din această specie, de peste două kilograme, care se eviscerează. Tăiem după aceea capul şi coada, pe care le punem la fiert în 10 litri de apă.

image

Separat, restul de carne se taie în bucăţi de aproximativ trei centimetri grosime, pe care le frecăm cu sare. 

”Ne mai trebuie şapte cartofi cuburi, patru morcovi rondele, două, trei cepe tăiate juliene, patru ardei Bianca tăiaţi cuburi. Acestea se adaugă în apa în care fierb capul şi coada peştelui”, spune chef Cristi Dobre.

Cartofii se taie în cubuleţe mici şi se adaugă în oală după 15 minute după ce am adăugat celelalte legume. Tot acum se adaugă şi coada peştelui şi rondelele pe care dorim să le folosim în ciorbă.

Poftiţi la storceagul de Sulina!

După ce cartofii s-au fiert, adăugăm carnea de nisetru, care va fierbe în circa 15 minute. Separat se bat ouăle împreună cu smântâna.

”Lăsam focul mai mic şi batem zece ouă cu un litru de smântână, după care, peste smântână, adăugăm puţin câte puţin din zeama fierbinte, amestecăm continuu până când aducem la aceeaşi temperatură smântâna cu ouăle”, spune Cristi Dobre.

Adăugăm amestecul în ciorbă împreună cu 50 mililitri de oţet. Luăm de pe foc şi adăugăm o legătură de mărar şi jumătate de legătură de leuştean tocate în prealabil. ”Puneţi cât mai mult leuştean!”, este sfatul bucătarului buzoian.

Presărăm sare dacă mai este nevoie şi piper proaspăt măcinat. Dacă se doreşte acrită, se poate adăuga în momentul servirii oţet sau zeamă de lămâie.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite