Reţeta vinetelor întregi marinate, împănate cu usturoi. Au gust de ghebe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vinetele mici pe care le găsiţi în grădină le puteţi conserva după o reţetă simplă, dar delicioasă. Gustul vinetelor marinate seamănă foarte mult cu cel al ghebelor în oţet. Ingredientele necesare sunt: vinete micuţe, usturoi, oţet, foi de dafin, boabe de piper negru, sare şi zahăr.

Vinetele mărunte pe care nu le puteţi coace pot fi folosite la marinat. 

”Seamănă cu castraveţii la consistenţă, dar cu un uşor iz de ghebe la oţet. Împrumută aroma usturoiului iar oţetul şi sarea au rolul de a păstra vânăta cât mai mult timp şi foarte proaspătă”, ne explică Viorica Manole, gospodină din Mărăcineni. 

Pentru conservarea unui kilogram de vinete, vă mai trebuie o căpăţână mare de usturoi, 2 linguri rase de zahăr, 2 linguri cu/fără vârf de sare, 2 foi de dafin, 5-6 boabe de piper negru şi un litru de oţet 9%.

Înainte de a vă apuca de treabă, sterilizaţi borcanele sau butoiaşul şi capacele recipientelor. Spălaţi foarte bine vinetele, apoi le îndepărtaţi codiţele.

”Tăiem cotorul, se crestează un pic la mijloc apoi se pun la fiert. După ce se opăresc bine, se scot şi se lasă la răcit. Între timp curăţăm usturoiul, pe care îl îndesăm apoi în vânăta crestată. Usturoiul se taie feliuţe mărunte”, spune gospodina noastră. 

Imagine indisponibilă

   

Lăsaţi vinetele să se opărească pe parcursul a 20-30 minute.

”Vinetele după ce s-au opărit pot fi tăiate şi longitudinal şi pus în ele usturoi, împănate bine, prinse bine şi aşezate în borcan. Se pun apoi într-un recipient, aranjate bine, compact. Oţetul se fierbe cu piper, foi de dafin, zahăr şi sare, şi se toarnă peste vinete”, spune Viorica Manole.  
Imagine indisponibilă

Turnaţi oţetul astfel încât să umpleţi recipientul până la marginea superioară a gâtului. Lăsaţi puţin borcanul deschis, ca să iasă bulele de aer, după care îl acoperiţi cu capacul şi îl închideţi ermetic.

”După numai o săptămână sunt bune de consumat. Fiind pregătite în oţet, procesul de murare este mult mai rapid, ele fiind prefierte. Faţă de cele care sunt tot la oţet, dar puse în oţet fierbinte.”, spune Viorica Manole

Păstraţi vinetele marinate în cămară. Iarna scoateţi o vânătă din borcan şi tăiaţi-o în bucăţele. Asezonaţi-o cu ulei şi ceapă.

buzau
Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite