Revendicări nerezolvate de peste două decenii, din cauza unor sentinţe aberante şi a lipsei specialiştilor din comisiile de fond funciar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prefectul Carmen Ichim vrea grăbirea retrocedărilor nerezolvate de mulţi ani
Prefectul Carmen Ichim vrea grăbirea retrocedărilor nerezolvate de mulţi ani

Comisia de Fond Funciar din Buzău este dată peste cap de numărul mare de dosare aflate în lucru şi nerezolvate, unele din anii ‘90. Peste 1.700 de dosare de retrocedări aşteaptă să fie studiate şi rezolvate, însă complexitatea acestora şi lipsa personalului din Instituţia Prefectului îngreunează mult activitatea Comisiei de Fond Funciar.

Mii de dosare de retrocedări au zăcut în sertare şi nu au fost puse în aplicare, motiv pentru care activitatea este mult mai îngreunată în acest moment.

”Ştiam că sunt undeva la 1.200 de sentinţe dar din păcate am constatat că ele la momentul actual sunt de fapt 1.700. Există sentinţe judecătoreşti din anii 1990, 1992 destul de multe, şi din anii 2005, 2008. Ne confruntăm cu o lipsă de personal; colectivul de lucru este mic, format în prezent doar din două persoane, faţă de opt cât ar trebui să fie. La compartimentul juridic, la fel, sunt cinci locuri vacante şi din păcate nimeni nu mai vrea să vină în instituţia aceasta pentru că nu vor să lucreze la ritmul alert pe care îl impun”, declară Carmen Ichim, prefectul judeţului Buzău.  

Unele dintre dosare au sentinţe definitive şi urmează să fie puse în aplicare, în alte cazuri sentinţele sunt aproape imposibil de executat pentru că nu se mai potrivesc aspectele judecate în anii ‘90 cu cele din prezent. În plus, există şi dosare în care se cer despăgubiri record ce pot ajunge la sute de mii de euro.

”Din păcate au început să fie din ce în ce mai multe sentinţe judecătoreşti cu obligaţia de a face. Mai mult, avem sentinţe judecătoreşti prin care trebuie să se plătească valoarea terenului actualizată la zi, fie de către primăria, fie de comisia judeţeană, lucruri imposibile şi total nereale date de către instanţele de judecată pentru că singura care ar putea plăti această contravaloare ar fi ANRP-ul, adică Agenţia Naţională de Restituire a Proprietăţilor”, spune Carmen Ichim, prefectul judeţului Buzău.  

Un exemplu de sentinţă aproape imposibil de pus în executare este speţa în care Academia Română a obţinut, în baza unui proces, reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafaţă de 18.000 de hectare de pădure pe raza localităţilor Nehoiu, Siriu şi Gura Teghii.  

De atunci, Ocolului Silvic al Academiei Române nu i-au fost restituite decât aproximativ 13.000 de hectare pentru că restul suprafeţei de teren fusese retrocedat Obştii Moşnenilor Buzoieni. Pentru reîntregirea suprafeţei de pădure a Academiei Române, Comisia Locală Siriu a identificat o suprafaţă de 4.457 de hectare care însă se află în domeniul public al statului şi nu poate face obiectul retrocedării.

În acest caz, printr-o hotărâre a Judecătoriei Pătârlagele, prefectul Buzăului este obligat la plata unei penalităţi de 100 de lei pe zi pentru faptul că reprezentanţii Comisiei Judeţene pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din Buzău nu s-au pronunţat cu privire la acordarea suprafeţei de 4.457 de hectare de pădure Academiei Române. 

În acelaşi timp, există greutăţi şi la nivelul comisiilor locale. Unele unităţi administrativ-teritoriale nu ştiu cum să pună în aplicare sentinţele, altele sunt în imposibilitatea de a le aplica.

Pentru faptul că membrii Comsiei de Fond Funciar nu au luat deciziile care se impuneau la momentul în care li s-a cerut punerea în aplicare a hotărârilor judecătoreşti, prefectul judeţului este obligat să plătească personal despăgubirile solicitate.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite