Risc de îmbolnăvire, în mai multe comune buzoiene, din cauza prezenţei unei bacterii în apa de băut

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa de la cişmea este contaminată în mai multe comune Arhivă
Apa de la cişmea este contaminată în mai multe comune Arhivă

Apa potabilă din zeci de localităţi ale judeţului Buzău conţine, pe lângă cote mari de fier şi amoniu, colonii de bacterii coliforme şi Escherichia coli, valorile fiind îngrijorătoare, potrivit DSP Buzău. În 2014, Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică a efectuat mai multe analize de laborator în urma cărora a reieşit că un sfert dintre probele recoltate din instalaţiile furnizoare de apă potabilă sunt necorespunzătoare.

Anul trecut au fost monitorizate un număr total de 110 instalaţii centrale, dintre care opt în mediul urban şi 102 în mediul rural, instalaţii centrale care aprovizionează cu apă un număr de 300.634 persoane, din care 163.660 în mediul urban şi 136.974 în mediul rural.

Dacă la 56 de staţii se furnizează apă conformă consumului, la restul sunt mari probleme. Specialiştii DSP au recoltat în total 2.703 probe, din care 683, respectiv 25,27 %, au fost necorespunzătoare. Dintre acestea, la examenul chimic, din 1.570 probe au fost necorespunzătoare 560, ceea ce reprezintă 35,67%, la următorii parametri: cloruri, fier, bor, amoniu, nitraţi, turbiditate, iar la examenul microbiologic, din totalul de 1.133 probe, 123 au fost necorespunzătoare 10,86%, fiind identificate bacterii coliforme şi E.coli, care provoacă în organismul uman infecţii extrem de periculoase, la 12 staţii de distribuţie din Calvini şi Cătina.

Monitorizarea calităţii apei distribuită în scop potabil populaţiei din judeţul Buzău anul trecut a evidenţiat că există 18 comune care nu au instalaţii centrale de aprovizionare cu apă a populaţiei şi 64 comune care au instalaţii centrale, unele care asigură apa cu parametri de potabilitate conformi, altele care furnizează apă cu parametri modificaţi faţă de prevederile legale.

După sesizarea neconformităţilor, specialiştii DSP Buzău au cerut primăriilor celor două localităţi, în calitate de administratori ai instalaţiilor de furnizare, luarea măsurilor necesare pentru dezinfecţia apei. De asemenea, primăriile au fost sancţionate conform legii. Nu au fost înregistrate îmbolnăviri cauzate de infecţia cu E.coli.

Eschierichia coli (numită de asemenea şi E.coli) este o bacterie ce poate cauza infecţii serioase. Mai multe sute de tipuri sau specii de E. coli trăiesc în mod obişnuit în tubul digestiv la oameni şi animale. Unele specii produc o toxină puternică ce determină  sanguinolenţă şi, rar, pot cauza probleme hematologice grave şi chiar  renale. Cel mai comun tip de E. coli este E. coli O157:H7 (numerele şi literele indică tipul de E. coli). Alte tipuri de E. coli pot determina infecţii ale tractului urinar sau alte infecţii. În cazuri foarte rare, aceste infecţii pot duce la deces. Bacteria E. coli are o perioadă de incubaţie de trei-patru zile, iar pacienţii se recuperează în zece zile.

Specialiştii avertizează că, deşi una dintre simptomele intoxicării cu E. coli este diareea, nu se recomandă medicamentele antidiareice, deoarece acestea pot împiedica eliminarea mai rapidă a bacteriei din organism.

Potrivit medicilor epidemiologi, bacteria Escherichia Coli poate cauza diaree, dizenterie şi hepatite. Dezinfecţia cu cloramină într-o anumită concentraţie omoară bacteria, iar apa devine potabilă.

Dezinfecţia trebuie făcută de specialişti, după anumite reguli. Se pune cloramină în apă, se lasă 48 de ore, se scoate apa din rezervor, se pune alta care se dezinfectează cu clor şi se repetă analizele de laborator. Aceste analize se efectuează numai în laboratoarele înregistrate la Ministerul Sănătăţii. Numai cînd apa nu are nicio bacterie E. Coli, aceasta poate fi dată spre consumul uman.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite