Buzău

articolul anterior articolul urmator

Sarcinile de la Guvern pentru organizarea reţelei de vaccinare anti-Covid îi înfurie pe primari: „Aberant!”

6
4 Dec 2020 04:30:01
Autor: Iulian Bunila
FOTO Arhivă adevarul.ro
FOTO Arhivă adevarul.ro

Primarii de ţară au primit termen din partea Direcţiilor de Sănătate Publică să identifice spaţii pentru centrele de vaccinare anti Covid-19. Acestea trebuie igienizate, recompartimentate, dotate cu frigidere cu termometru, totul cu bani din bugetele locale.

Strategia naţională de vaccinare împotriva noului coronavirus, anunţată de Guvern ca fiind impecabilă, provoacă revoltă în rândul autorităţilor locale. 

Primarii din judeţul Buzău se plâng că li s-a trasat, miercuri, sarcina identificării în 48 de ore a centrelor pentru viitoarea campanie de imunizare împotriva SARS-CoV-2. Acelaşi lucru se întâmplă în majoritatea judeţelor, tensiunea fiind la cote înalte din cauza termenului scurt, dar şi a unor sarcini de care autorităţile centrale s-au spălat pe mâini.

Mai mulţi primari ai comunelor buzoiene ne-au declarat că au primit solicitare în acest sens de la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Buzău. În municipiului reşedinţă de judeţ vor fi şapte centre de vaccinare, Primăria Râmnicu Sărat trebuie să găsească două spaţii pentru campania sanitară, iar primarii din localităţile Nehoiu, Pătârlagele, Pogoanele, Berca, Vadu Paşii, Verneşti, Mărăcineni, Merei, Pârscov şi Smeeni câte un spaţiu.

Conform recomandărilor din notificarea transmisă primăriilor de către DSP Buzău, spaţiul solicitat trebuie să aibă o suprafaţă generoasă, care să includă holuri de aşteptare, cel puţin patru cabinete individuale pentru vaccinare, de cel puţin nouă metri pătraţi fiecare, un alt spaţiu pentru cei care, la ieşirea din cabinete, vor să îşi mai revină după injecţie.

Clădirea trebuie să mai dispună de un alt spaţiu pentru triaj epidemiologic şi o altă încăpere pentru depozitarea vaccinului care se face într-un frigider cu termometru.  „Vorbim despre un produs decongelat care, la momentul deschiderii, necesită imediat administrarea. Decongelarea vaccinului permite păstrarea pentru câteva zile într-un frigider normal. Sunt 19 frigidere pe care trebuie să le luăm de undeva. Acolo unde sunt spitale de zonă să zicem că mai facem rost, dar în rest, nu avem de unde”, spune medicul Carmen Scântei, epidemiolog şef la DSP Buzău.

Răspunsurile, aşteptate până vineri

Solicitarea transmisă de către DSP a stârnit reacţii de revoltă în rândul unora dintre reprezentanţii primăriilor care trebuie să asigure infrastructura reţelei de vaccinare anti Covid-19. Startul a fost dat de secretarul Consiliului Local Smeeni, care a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj critic la adresa celor care organizează campania de vaccinare.

„Sunteţi normali la cap? Dacă se întâmplă ceva cu oamenii care se vaccinează daţi vina pe frigiderul nostru cu termometru? Hai că poate noi, mai bogaţi, vă punem la dispoziţie un spaţiu, dar cu specialişti în dezinfecţie, cu pază, cu organizare, veniţi voi, mă!”, scrie, pe Facebook, Anghel Stănescu, secretarul de la Smeeni.

La poziţia acestuia s-au raliat ulterior şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, care spun că nu dispun de fondurile necesare, nici de aparatura necesară, iar amenajarea clădirilor conform normelor nu se poate face cât ai bate din palme.

Autorităţile sanitare din judeţul Buzău spun că, până în prezent, o singură Primărie a trimis răspunsul la notificare, iar acesta anunţă o perspectivă sumbră, greu de gestionat. Oraşul Nehoiu a comunicat că nu are un spaţiu care să corespundă criteriilor cerute.

„Nu am de unde să le pun dumnealor aceste spaţii la dispoziţie. O să vedem ce compromis vom face. Probabil că trebuie adaptată vreo şcoală, ceva. Am propus ambulatoriul spitalului orăşenesc Nehoiu, dar mi-au zis că nu e voie, pentru că trebuie un spaţiu separat. Aberant!”, declară Ionuţ Milea, primarul din Nehoiu.

În cazul Nehoiu, DSP i-a sugerat edilului-şef adaptarea casei de cultură, însă acesta spune că este imposibil. „Casa de Cultură este pe finalul procesului de renovare şi nu permite reamenajarea, modificarea structurii, destinaţiei. Rămân la varianta că aş adapta o şcoală, dar îmi poate spune şi mie cineva pentru ce perioadă funcţionează aceste centre? Dacă ţine până la vară, nu pot afecta atâta timp o unitate de învăţământ”, explică Ionuţ Milea.

Acesta întrevede o mare problemă şi cu identificarea sursei de investiţii în amenajările şi igienizarea acestor spaţii, în vreme ce reprezentanţii DSP vin cu o atitudine conciliantă.

„Primăriile nu organizează vaccinarea, ci doar identifică un spaţiu pe care îl oferă echipelor vaccinatoare. Pe fiecare centru vor activa patru echipe de vaccinare şi un registrator, de aceea este nevoie de patru cabinete. Acolo unde nu există, pot face nişte compartimentări, eventual prin paravane mobile. UAT-ul asigură tot, inclusiv frigiderul în care se menţine vaccinul”, spune Carmen Scântei, de la DSP Buzău.

Şeful epidemiologilor buzoieni precizează că direcţiile de sănătate sunt doar vectori ai deciziilor luate de coordonatorii strategiei naţionale de vaccinare împotriva Covid-19. Vaccinatorii sunt medici din reţeaua militară şi voluntari iar planul de vaccinare presupune şapte administrări pe oră, 168 de doze în 24 de ore.

Primii români care vor fi vaccinaţi împotriva virusului sunt personalul din sistemul medical public şi privat şi cel care deserveşte activităţi critice, de la apărare, ordine publică, transporturi, până la educaţie, alimentaţie sau energie. Şi grupele de risc, vârstnici şi persoane cu boli cronice, acolo unde s-a constatat că sunt comorbidităţi la Covid-19, vor beneficia de vaccin.

Vă recomandăm să citiţi:

Ziua Naţională, fără ospăţul cu fasole şi vin fiert. Noroc cu restaurantele care livrează la domiciliu VIDEO

VIDEO Primarul Buzăului cere deschiderea şcolilor, chiar dacă oraşul este aproape de a intra în carantină 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Schnauzer Berger
4.12.2020, 08:02:28

Si cum mai praduie ei banii cu curvele? ca nu vine nici una la uta-uta la centrul de vaccinare!

-10 (12 voturi)
Giorgione
4.12.2020, 09:16:50

Deci asta rezulta cand alesii si numitii sunt scosi din starea lor de " dolce far niente" si trebuie sa gaseasca solutii altele decat umflatul buzunarelor proprii si partidului.

+1 (3 voturi)
muresan anna
4.12.2020, 09:41:27

Vai ce ii infurie pe primari! Ce-ar fi sa verifice putin salariile si sporurile aruncate aiurea din buget, pentru angajatii pe baza de relatii si carnet de partid, si sa invete sa fie gospodari. Nu era expresia ca primarul este primul gospodar al localitatii? Deci...…..

+1 (3 voturi)
elfu
4.12.2020, 17:48:17

intradevar , situatia este neplacuta - dar pana la urma ar trebui sa se initieze un dialog cu argumente si alte asemenea pentru rezolvarea situatiei ... cei care au facut planul mai mult ca sigur au folosit niste idei insuficient discutate - si asta le este imputabil ... dar traim intr-o democratie si probabil sunt destule mecanisme pentru a clarifica si revolva situatia data. in rest, ar trebui ca primariile sa se autosustina pentru activitatea normala - nu sa primeasca bani mereu de la buget ... se se reorganizeze aparatul administrativ, se se reduca reduce cheltuielile inutile samd ...

elfu
4.12.2020, 17:49:00

publicati va rog si textul "solicitarii" ca sa ne dam seama cum suna .

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările