Buzău

articolul anterior articolul urmator

Sătenii din Ţinteşti, mâhniţi că au ratat şansa de a deveni orăşeni VIDEO

2
27 Sep 2021 18:54:44
Autor: Iulian Bunila
Foto I. Bunilă
Foto I. Bunilă

Referendumul de unificare a comunei Ţinteşti cu municipiul Buzău a eşuat. Cei care au mers la vot, cu speranţa că vor veni condiţiile de oraş şi pe uliţele lor, se uită acum cu jind spre urbea de care îi despart câţiva kilometri. Unii însă triumfă după acest eşec şi spun că tot mai bună e viaţa la ţară.

Nimic nu i-a convins pe domnul Stelian şi pe soţia sa, Genoveva, să meargă duminică la referendumul de unire cu oraşul Buzău. 
 
Ei spun că se poate trăi confortabil într-o localitate rurală, cu apă de la fântână sau de la hidrofor, ori cu fosă în loc de canalizare.
 
Soţii Vasile locuiesc de peste 20 de ani în Ţinteşti şi sunt mulţumiţi cu puţinul pe care traiul la ţară îl poate oferi. Pentru această viaţă simplă şi sănătoasă spun că s-au mutat din oraş, unde stăteau la bloc. 
 
Cei doi bătrâni cred că transformarea satului lor în cartier al oraşului Buzău nu ar fi adus nimic bun în perioada imediat următoare. 
 
”Vrem să rămână comună. Chiar dacă ne uneam, o sută de ani nu s-ar fi făcut nimic aici. Şi în cartierul Mihai Viteazul au aşteptat mult şi bine civilizaţia”, spune Stelian Vasile.
 
Cei doi săteni din Ţinteşti spun că aducerea unei reţele de gaze în sat şi asfaltarea uliţelor se pot realiza şi dacă rămâne comuna independentă. 
 
Nu toţi localnicii împărtăşesc opinia soţilor Vasile. Amăgiţi cu promisiunea că vor avea apă curentă, canalizare, gaze, asfalt ca-n oraş, peste 40 la sută dintre cetăţenii cu drept de vot din comună au ajuns duminică la urne. 
 
 
Eşecul la referendum a fost subiect de dezbatere pe uliţe şi-n faţa bodegilor. ”Problema mare la noi e cu gazul şi canalizarea. Ar fi fost bună reţeaua de apă, promisă, modernizarea drumurilor trebuia făcută. Acum aşteptăm alt referendum”, spune un localnic din Ţinteşti.
 
Ţinteşti este una dintre cele mai sărace comune din judeţul Buzău. Are însă populaţie mică şi teritoriu foarte extins, lângă municipiul Buzău, astfel că s-a încercat prin referendum lipirea acestui teritoriu la oraş. Totul a fost în zadar, din cauza absenteismului în ziua de votare.
 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

 

Trupul fără suflare al unei femei, descoperit într-un BMW parcat pe o stradă lăturalnică. Avea trei copii 
 

Cine este medicul găsit mort într-un spital privat din Constanţa. Anchetatorii iau în calcul sinuciderea

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

ileana iliescu
27.09.2021, 20:26:56

Modernizarile promise de toma nascut in Tintesti se faceau pe impozitele majorate in primavara cu 50% ale buzoienilor, cum tot din banii lor s au irosit si 3milioane de euro pe referendum cand mult mai ieftin era un sondaj de opinie care ar fi demonstrat ca locuitoirii orasului nu doresc sa se uneasca cu Tintestiu pentru beneficiile lui toma si ale consatenilor lui.Dupa cinci ani de domnie toma lasa in urma o locomotiva vopsita la gara,un avion la un mall,un gard de tinichea cu fotografii pe o strada cu un cimitir si mai nou o baltoaca numita iazul morilor.

-11 (13 voturi)
zero
27.09.2021, 20:30:44

Din Buzau pana in Tintesti te apuca foamea si ajungand mananci o paine! Sun 8 km de teren arabil! Mor boii dupa o asemenea brazda!

+1 (1 vot)
Modifică Setările