Scandalul cu iz politic al Băncii de Gene de la Buzău. Înfiinţată cu fast în 2019, este acum în pragul desfiinţării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Au fost proteste în Buzău după desfiinţarea Băncii de Gene Foto Iulian Bunilă
Au fost proteste în Buzău după desfiinţarea Băncii de Gene Foto Iulian Bunilă

Răfuială politică pe seama cercetării. Banca de Gene de la Buzău, înfiinţată anul trecut de un guvern PSD, este vizată de desfiinţare de către guvernanţii PNL. Prezent miercuri la Buzău, ministrul Agriculturii a declarat că îşi menţine punctul de vedere în legătură cu inutilitatea Băncii de Gene de la Buzău.

Adrian  Oros, ministrul Agriculturii, a declarat pe 9 septembrie 2020, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Partidului Naţional Liberal Buzău, că nu crede că Banca de Gene de la Buzău, înfiinţată în 2019, este viabilă.

Oficialul a mai spus şi că, în prezent, există o bancă de gene la Suceava, instituţie de interes ştiinţific, iar cea de la Buzău, care încă nu este funcţională, a căpătat printr-o hotărâre de guvern statut de interes strategic, care nu se justifică. 

„Există o bancă de gene la Suceava, care funcţionează de multă vreme şi în care încă se mai pot depozita foarte multe resurse genetice, care este legată la toate organismele internaţionale care funcţionează pentru conservarea genelor. (...) În 2018, această bancă, printr-o decizie politică, s-a considerat că nu mai este de interes strategic şi s-a spus că este de interes ştiinţific, şi a fost mutată de sub cupola Ministerului la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice. Ca apoi să vină o altă hotărâre de guvern prin care se înfiinţează o altă bancă de interes strategic, aici, la Buzău. (...) Sigur, s-a folosit şi numele şi prestigiul domnului Costel Vânătoru care cu siguranţă, este un cercetător valoros”, a declarat ministrul Agriculturii.

Adrian oros min Agriculturii FOTO gov.ro

Instituţia a fost înfiinţată în primăvara lui 2019 pe lângă Institutul de Cercetări în Legumicultură de la Buzău, subordonată Ministerului Agriculturii şi Academiei Române, cu scop de conservare a fondului de gene pentru legume, flori, plante medicinale româneşti.

vanatoru buzau legumicultura

Tentativa de a închide instituţia înfiinţată anul trecut de guvernul PSD a fost printre primele decizii ale lui Oros ca ministru al Agriculturii. Adrian Oros spune că decizia privind deschiderea şi funcţionarea Băncii de Gene, alta decât cea existentă la Suceava, trebuie să vină din mediul academic, lucru care nu s-a întâmplat până acum. 

„Dacă mediul academic, specialiştii din universităţi vor veni la minister şi vor spune că este nevoie de încă o bancă de gene în afară de cea de la Suceava, cu siguranţă Ministerul va gândi şi va aloca resurse pentru încă o bancă de gene. Până acum, nu am primit, în zece luni, o cerere, nici din partea mediului academic, nici din partea celor care cunosc foarte bine ce înseamnă genetica vegetală, nici din partea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, care păstoreşte oarecum toată cercetarea ştiinţifică în domeniul agroalimentar. (...) Dacă viaţa o va cere şi se va impune ca o altă bancă de gene să existe, de ce acea bancă de gene să nu fie la Buzău?”, a mai spus Adrian Oros.

De altfel, demiterea cercetătorului Costel Vânătoru, singurul angajat, director al Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice şi Medicinale Buzău, în noaptea de 12 spre 13 decembrie 2019, prin decizia lui Adrian Oros, a inflamat opinia publică, trezind un val uriaş de indignare.

Imagine indisponibilă

Circa 1.000 de oameni s-au adunat şi au protestat atunci. Vorbitorii au avut discursuri dure despre un presupus ”război biologic” împotriva ţării. Cunoscutul actor şi regizor Dan Puric a denunţat un ”atentat asupra unei valori de siguranţă naţională”, continuând cu “Aţi lovit nu numai în ceea ce ne-a mai rămas, Sămânţa neamului, ci şi în Paznicul ei, cel care a salvat-o, a crescut-o şi a păzit-o cu tot sufletul, din vocaţie de creştin şi de român!”, iar primarul Constantin Toma a numit Banca de Gene din Buzău un ”templu al românismului”. 

După câteva zile, decizia de demitere a fost revocată, dar guvernul a lăsat instituţia fără fonduri şi i-a blocat angajările. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Cum arată cultura de Sideritis Scardica, planta de fier care era folosită de cosmonauţii sovietici

VIDEO Magicianul Robert Tudor, vrăjit de frumuseţile din Munţii Buzăului. A locuit într-un camping din Gura Teghii 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite