Buzău

articolul anterior articolul urmator

Scheletele a două persoane care au trăit la mii de ani una după cealaltă, găsite în aceeaşi groapă

1
24 Oct 2021 16:24:40
Autor: Iulian Bunila
Sursa Muzeul Judeţean Buzău
Sursa Muzeul Judeţean Buzău

O descoperire importantă pe şantierul arheologic din satul Lipia se conturează a fi una dintre marile provocări ale istoricilor Muzeului din Buzău. Este vorba despre o necropolă cu rămăşiţele a cel puţin două persoane. Primul schelet pare a fi din perioada medievală, iar celălalt, din Antichitate.

Echipa de arheologi care lucrează în aceste zile pe şantierul de la Lipia a postat pe Facebook câteva fotografii care surprind recenta descoperire. Este vorba despre două schelete care, deşi par a fi fost îngropate în acelaşi mormânt, fiind extrem de aproape, provin din epoci diferite. Oasele se aflau la aceeaşi adâncime, aproape de suprafaţă. 
 
„Adâncimea la care se face descoperirea nu este întotdeauna un factor determinant în stabilirea vechimii unui artefact. Ne aflăm într-o zonă agricolă, unde zeci de ani s-a arat”, spune Costache, directorul Muzeului Judeţean Buzău.
 
Potrivit directorului Muzeului Judeţean Buzău, Daniel Costache, unul dintre schelete pare a fi al unui creştin, după modul în care a fost înmormântat, cu faţa în sus. Celălalt este vechi de peste două mii de ani, indiciul fiind poziţia chircită. 
 
„Este vorba, de fapt, de cel puţin două necropole care s-au suprapus, la un moment dat. Se vede, de asemenea, un alt os, un femur, îngropat lângă cele două schelete. Probabil că vom găsi mai multe rămăşiţe în urma săpăturilor”, spune Daniel Costache.
 
 
Toată zona din vecinătatea dealului Istriţa a fost înţesată de-a lungul vremii de aşezări umane. Chiar la Lipia, în anul 2018, specialiştii Muzeului Judeţean au descoperit urmele unei aşezări vechi de 6.000 de ani, precum şi mai multe artefacte. 
 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Cercetătorii buzoieni au creat usturoiul Benone, cu gust dulce, acrişor şi iute. Legumicultorul care l-a comandat este fan Benone Sinulescu, rapsodul Buzăului

Afacerea bio a unei americance din Munţii Buzăului, care asigură finanţarea unui cămin de copii

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Richard Carroll
24.10.2021, 18:53:04

Ca sa stiti la ce dezinformare va expuneti pe acest forum, iata un raport live al postarilor antivacciniste pe forumurile Adevarul: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Iata de ce suntem colonia de leprosi a Europei.

-1 (1 vot)
Modifică Setările