Seceta ameninţă o staţiune balneară. Balta Albă a Buzăului începe să arate a deşert. Nivelul apei a scăzut cu doi metri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peisajul s-a schimbat radical ]n ultimii trei ani   FOTO Iulian Bunilă
Peisajul s-a schimbat radical ]n ultimii trei ani   FOTO Iulian Bunilă

Din cauza secetei profunde, lacurile din zona de câmpie a judeţului Buzău dispar văzând cu ochii. După secarea lacului Amara, de la limita cu judeţul Brăila, pericolul s-a abătut asupra altui lac foarte important din regiune, unde mii de turişti vin anual să se trateze cu nămolul şi apa de aici.

Balta Albă seacă rapid dinspre mal şi pare că micşorarea luciului de apă este de neoprit. Pentru a mai avea apă lângă staţiunea balneară, pentru turiştii veniţi la tratament, proprietarii complexului au montat pompe şi au ridicat mici diguri.

Până în anul 2019, pe întinderea uriaşă de apă puteau fi văzute hidrobicicletele, bărci, iar printre ele erau zeci de turişti veseli care se scăldau în apa binefăcătoare pentru organism. 

La doar trei ani distanţă, descoperim o privelişte dezolantă. Seceta care a devenit necruţătoare în acest an a început să transforme balta de o mie de hectare într-o întindere de pământ uscat în care au rămas imprimate urme de tălpi ale turiştilor care se scăldau cu doi, trei ani în urmă, aproape de mal.

„Balta a scăzut foarte mult, după cum vedeţi, şi a rămas fâşia aceasta din dreptul staţiunii. Accentuarea a fost anul acesta de scădere masivă a apei. Limba de pământ a apărut în această primăvară”, spune Elena Vâlcu, administratorul staţiunii de la Balta Albă.

buzaubaltaalba

FOTO Iulian Bunilă 

Lacul Balta Albă deţine în adâncurile sale un „aur negru” mai preţios decât petrolul - pentru că este un remediu salvator în sănătate. Este vorba despre un nămol tămăduitor care atrage anual mii de turişti. Aici a funcţionat pe vremuri o renumită staţiune balneară, care a dispărut după Revoluţie. 

Din 2009, tratamentul cu nămolul terapeutic se poate face din nou, după ce un investitor râmnicean a concesionat plaja de la Apele Române şi a transformat-o într-o mică staţiune. Acesta trece acum prin cea mai gravă criză, după ce nivelul apei a scăzut dramatic.

”Mi-au povestit că în anii trecuţi puteai să faci o plimbare şi cu barca, pentru că apa era până la nivelul geamandurii, acolo, şi era mai plăcut. Acuma e un peisaj trist, a scăzut atât de mult încât nu-ţi vine să crezi”, spune un turist din Brăila.  

buzaubaltaalba

FOTO Iulian Bunilă  

”Apa era cam la zece centimetri sub ponton. A tot scăzut nivelul în ultimii doi ani şi anul acesta foarte mult. Acum pot spune că nivelul apei a coborât cu vreo doi metri şi ceva. De aceea, nu mai putem folosi bărcile de agrement”, spune administratorul staţiunii.
buzaubaltaalba

FOTO Iulian Bunilă 

Balta Albă a început să scadă de vreo trei ani, spun administratorii staţiunii, însă aceştia au realizat pericolul şi s-au alarmat abia după ce au văzut că lacul Amara, din imediata vecinătate, a rămas fără picătură de apă.  Investitorul a decis imediat să ia măsuri pentru a putea continua activitatea măcar până la finalul sezonului estival.

”Primul lucru pe care l-am făcut a fost să facem digul natural din pământul luat de pe fundul lacului, am ridicat digul şi apoi cu pompele am început să aducem apa din larg către mal. Sperăm să ne ţină cât mai mult această amenajare, pentru a duce sezonul la bun sfârşit”, precizează Elena Vâlcu, administratorul micii staţiuni balneare. 

buzaubaltaalba

FOTO Iulian Bunilă 

Tratamentul cu nămol sapropelic de la Balta Albă este recomandat pentru aparatul locomotor, afecţiuni dermatologice, reumatismale, ginecologice sau ale sistemului nervos. Nămolul de aici este folosit la fabricarea renumitelor produse Pell Amar.

„Te întrebi unde sunt cei şapte kilometri lungime pe patru lăţime de apă. Apa dispare, nu a plouat, nu a nins, nu mai avem anotimpurile care au fost odată. E atât de trist pentru că nu ştiu dacă la anul mai pot veni aici şi mi-aş dori din tot sufletul”, spune Maria, o turistă din Galaţi.

Staţiunea din mijlocul Câmpiei Râmnicului oferă multe alte servicii turistice. Cazarea se poate face într-o pensiune cu restaurant la parter, în căsuţe cu trei locuri, dar şi în corturi. Umbreluţe din stuf sunt presărate pe toată plaja cu nisip fin. Două piscine cu apă sărată sunt la dispoziţia turiştilor care aleg staţiunea doar pentru bălăceală şi bronz.

Vă recomandăm să mai citiţi: 

Ocupaţia care a smuls din depresie o bătrână rămasă singură într-un cătun din Munţii Buzăului

Comemorarea unui erou din Afganistan, umbrită de nemulţumirile familiei faţă de relaţia cu statul VIDEO

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite