Buzău

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Seceta face ravagii în Bărăgan. Cea mai afectată este cultura de rapiţă

0
17 Sep 2019 20:13:45
Autor: Iulian Bunila

Seceta afectează cultura de rapiţă, una dintre cele mai profitabile pentru agricultori dar care a devenit în ultimii ani cea mai păguboasă. Pământul uscat provoacă întârzieri şi la însămânţarea  grâului de toamnă. Cultura trebuie înfiinţată până pe 15 octombrie şi dacă nu plouă există riscul ca producţia să fie mult diminuată atât cantitativ cât şi calitativ.

 
Fermierii din judeţul Buzău se confruntă cu o secetă cumplită care le ţine pe loc lucrările. 
 
Ogoarele pentru însămânţarea rapiţei au fost pregătite din vară, după recoltarea grâului când a şi plouat foarte puţin. 
 
Lipsa precipitaţiilor, însă a provocat de atunci o uscare a solului până la mare adâncime, iar seminţele din pământ nu au mai germinat.
 
”Eu am semănat-o pe 15 august în condiţii favorabil de umaditate. Acum trebuia să fie în cinci frunze, dar din cauza secetei nu a ieşit deloc”, spune Ionuţ Drugea, inginer agronom din Smârdan.
 
Rapiţa se găseşte pe cele mai întinse suprafeţe din Bărăgan, deoarece este mai profitabilă şi decât grâul sau porumbul. 
 
Dacă investiţia pentru un hectar de rapiţă este de 2.700 de lei, profitul ajunge şi poate depăşi 6.000 de lei. Fermierii sunt însă nevoiţi să suporte în al patrulea an consecutiv pagube, pentru că seceta le-a stricat planurile. 
 
Nici întoarcerea culturilor compromise nu este o soluţie uşoara. Pământul care este tare ca cimentul rupe plugurile şi dă mari bătăi de cap tractoriştilor. 
 
”Se lucrează foarte greu pământul, pentru că este uscat. În alţi ani rupeam plugul iar acum nu am mai încercat. Este uscăciune mare”, spune Ionel Popescu, tractorist din Brădeanu.
 
Pe de altă parte, după recoltarea porumbului resturile vegetale împiedică arăturile tot din cauza uscăciunii. Bărăganul rămâne în lipsa irigaţiilor la mila cerului.
 
 
Cel mai grav este că grâul de toamnă trebuie însămânţat până pe 15 octombrie şi dacă nu plouă există riscul ca producţia să fie mult diminuată atât cantitativ cât şi calitativ. Ca urmare, pot aparea scumpiri la grâul panificabil. 
 
”În Romania, pentru a avea o producţie mare şi calităţi de panificaţie corespunzatoare, grâul trebuie însămânţat până pe 15 octombrie. Tot ce depăşeşte îşi pierde calităţile. Probabil cei care vor crea grâu de panificatie îl vor scumpi”, declară Ionuţ Drugea, inginer agronom.
 
Bărăgan şi Dobrogea sunt zonele cele mai afectate de secetă. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările