Sfaturi pentru pregătirea livezilor. Când se efectuează lucrările de tăiere a pomilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Tăierea pomilor fructiferi este una dintre lucrările obligatorii în livadă, ce are ca scop corectarea creşterii astfel încât resursele naturale să fie cât mai bine valorizate. Intervenţia se face anual şi se aplică la aproape toate speciile de pomi fructiferii şi de care depinde în mare măsură nivelul producţiei, calitatea ei, dar şi vigoarea plantaţiei.

Toaletările trebuie să înceapă atunci când nu mai sunt aşteptate geruri cumplite. Prima jumătate a lunii martie poate fi favorabilă începerii lucrărilor de tăiere în uscat, în livezile de pomi.

Tăierile executate mai devreme pot slăbi rezistenţa la gerurile care mai pot apărea. Specialiştii spun că pomii care nu au fost supuşi tăierilor au rezistat mai uşor gerurilor decât cei care au suportat acţiuni de tăiere înaintea apariţiei acestor geruri.

Tăierea la pomii fructiferi presupune scurtarea sau chiar îndepărtarea unor ramuri. Toaletarea se realizează prin tăierea, cu o foarfecă de grădină sau un fierăstrău pentru pomicultură, a unor părţi verzi sau lemnoase ale pomilor, sau chiar prin tăierea unei ramuri întregi. 

Înainte de folosire, sculele trebuie dezinfectate. ”Dezinfecţia are un rol important pentru că putem transmite de la un pom la altul anumite boli şi să compromitem plantaţia. De asemenea, foarfeca trebuie să fie foarte bine ascuţită pentru a nu distruge ramurile pe care le tăiem”, spune Costel Vânătoru, inginer agronom şi doctor în horticultură.

image

Alegerea formei de coroană depinde de tendinţele naturale de creştere a pomului, care sunt determinate de particularităţi ale soiului şi portaltoiului, de expunerea la lumină sau aer,.

Pentru a forma o coroană specifică pomilor viguroşi fără suport, este necesar ca în lucrările de modelare a scheletului pomului să se ţină cont de anumite valori. 

Unghiul de ramificare, format dintre o ramură de la scheletul pomului şi cea de la axul acestuia, trebuie să fie în limitele 45-60˚, iar unghiul de divergenţă format dintre două ramuri de schelet alăturate să fie nu mai mic de 90˚, dacă într-un etaj sunt amplasate patru ramuri de la scheletul pomului.

Sunt două tipuri de tăiere la pomi: tăierea de formare, atunci când dăm formă coroanei, şi tăierea de rodire. Prin tăierile de rodire se urmăreşte sporirea potenţialului pomului toaletat. Se răreşte coroana, iar ramurile uscate, rupte sau care sunt prea apropiate, se înlătură. 

Intervenţiile trebuie începute încă din primul an de la plantare.

”Tăierea de formare se face în funcţie de specie, adică trebuie să alegem tipul de coroană specifică speciei, şi trebuie făcută cu multă atenţie, eventual de un specialist. Pentru tăierea de rodire, la fel, trebuie să ştim ramurile de rod ale fiecărui pom. De exemplu, cireşul rodeşte pe pintenaşi şi buchete de mai, gutuiul pe coarne de melc, prunul pe smicea, pintenaş”, declară cercetătorul buzoian Costel Vânătoru. 

Merii şi perii sunt pretenţioşi la toaletări pentru că, în cazul unei supraîncărcări, nu vor mai rodi anul următor, iar fructele vor rămâne firave. Tăierile de rodire se fac diferit pentru diferitele specii de pomi fructiferi însă nu sunt obligatorii pentru toate speciile pomicole.

”Sunt şi specii pomicole la care nu se aplică tăieri iar aici mă refer la nuc, unde se taie de regulă doar ramurile uscate. Chiar şi la cireş se taie foarte puţin pentru că el are un stelaj natural. E bine să ştim speciile pomicole, ramurile de rod, muguraşii”, spune Costel Vânătoru.

BUZAU

Este foarte important să se ţină cont la tăierea pomilor de densitatea mugurilor pentru a putea avea o producţie programată. 

Trebuie ştiut că pomii tineri au tendinţa de a avea mai multă vegetaţie în vârf şi este necesar ca să fie mugurele terminal şi câţiva muguri din partea superioară a ramurii, precum şi să se schimbe poziţia de creştere a vlăstarilor din verticală în orizontală.

Printre greşelile cele mai frecvente pe care le comit horticultorii când vine vorba despre tăierea pomilor se numără:

Tăiere excesivă/insuficientă

Tăierea realizată în condiţii meteo nefavorabile, în anotimpuri nepotrivite, mai ales iarna

Folosirea unor unelte neadecvate sau care nu sunt bine întreţinute, foarfeca de grădină tocită poate provoca leziuni şi poate afecta pomul. Ustensilele folosite la tăiere ar trebui dezinfectate înainte de folosire, pentru a se preveni extinderea bolilor.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite