Silvia Bogdan, învăţătoarea care a instruit şi educat peste 300 de elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are 57 de ani şi o vechime în muncă de 36 de ani. De mai bine de 19 ani este la catedră la Şcoala generală numărul 7 din municipiu, iar până acum a avut nouă serii de elevi, adică peste 300 de copii.

La început nu a crezut că va deveni învăţătoare, a fost admisă la Liceul Teoretic şi s-a orientat către ştiinţele exacte, considerând că o specializare în ştiinţe fixe îi oferă mai multe perspective. Numai că s-a gândit după câţiva ani să dea admitere la Institutul pentru cadre didactice. La scurt timp, la 23 de ani era deja în faţa elevilor şi le preda, unora chimie, iar pentru alţii era învăţătoare pentru că a fost repartizată într-un cătun de munte din judeţul Vrancea unde a fost nevoită să predea mai multe materii.

Acolo a stat doar doi ani, apoi s-a căsătorit şi a ajuns la Buzău. A început la Şcoala numărul 16, iar după finalizarea construcţiilor la Şcoala numărul 7 s-a mutat. De atunci nu şi-a mai schimbat locul de muncă. Prima sa generaţie de elevi din Buzău a făcut-o să îşi dea seama că menirea sa era să devină o învăţătoare cât mai bună. „Menirea mea pe lume a fost să luminez minţi şi să şlefuiesc suflete. Fiecare copil are o poveste, cred că dacă aş povesti despre copiii mei, nu aş isprăvi. Niciodată nu am comparat elevii între ei, i-am respectat şi m-am aplecat asupra fiecăruia ca un părinte", mărturiseşte Silvia Bogdan.

La începutul carierei nu ştia exact cum să se comporte cu elevii şi cum să îi facă să îi acorde toată atenţia, însă în scurt timp a descoperit secretul. "Întâi mi i-am apropiat, apoi i-am modelat ca o mamă pentru că eu sunt o învăţătoare mămoasă. Mă preferă părinţii care aduc copiii la şcoală cu strângere de inimă, cei care cred că au copii timizi şi care se tem de ceea ce înseamnă nou, necunoscut. Dacă în prima zi de şcoală atât părinţii, cât şi elevii sunt temători, întotdeauna am format o echipă cu care am reuşit după patru ani să obţin rezultatele dorite", spune învăţătoarea. După prima zi de şcoală, Silvia Bogdan încearcă să obţină de la fiecare ce este mai bun astfel încât în fiecare copil să se dezvolte dragostea de muncă şi de frumos. „ Zi de zi, fără încetare, cu răbdare şi cu speranţa că rezultatele vor apărea mai devreme sau mai târziu, am trudit până la epuizare astfel ca la sfârşitul şcolii primare, copiii să fie bine pregătiţi, să aibă baza culturii generale, să nu aibă lacune în cunoştinţe indiferent de specialitate", a mărturisit doamna Bogdan.


Pictează şi cântă la acordeon


Pe lângă meseria de învăţător, Silvia Bogdan pictează. Până acum a reuşit să adune 10 tablouri pe care le-a expus în propria locuinţă sau le-a dăruit prietenilor. La serbări, îi încântă pe elevi cu cântece la acordeonul pe care l-a descoperit în clasa întâi, ceea ce face dintr-o serbare o adevărată distracţie.

Întrebări şi răspunsuri


Care este cea mai mare satisfacţie a dumneavoastră ca învăţătoare?


Dacă dintre toţi copiii pe care i-am educat, unul îşi aminteşte de mine, atunci pot spune că nu am trăit degeaba. Acum sunt la vârsta bilanţului şi sunt mulţumită că elevii mei au ajuns adulţi responsabili, valoroşi şi mă mândresc cu ei.


Credeţi că ar fi trebuit să vă alegeţi o altă meserie?


Nu, sunt sigură că nu. Am muncit zile şi ore din noapte corectând lucrări, concepând fişe şi susţinând examene de grad. Mi-a plăcut atât de mult meseria mea încât pregătesc lucrări şi pentru fiecare copil în parte şi stau cu gândul doar la elevii mei cum să fie bine, cum să înţeleagă, cum să îşi însuşească ceea ce vreau să le spun.


Ce îi place?


Mi-a plăcut să fac orice cu pasiune, cred că şi eu am învăţat asta de la domna mea învăţătoare. Nu e un lucru pe care să nu-l ştiu face pentru că aşa e în viaţă, tot timpul înveţi. Şi este bine să ştii de toate. Îmi place să pictez şi să cânt la acordeonul pe care am început să îl plac încă de la şapte ani.

Ce nu îi place?

Nu îmi place privirea bătrânilor rămaşi singuri, care nu au nicun ajutor din partea nimănui. Dacă aş putea i-aş lua pe toţi  şi i-aş duce într-un loc unde să aibă parte de ce este mai bun.

Profil


Născută: 16 august 1952 în localitatea Urecheşti, judeţul Vrancea
Ocupaţie: învăţătoare la Şcoala generală numărul 7 din Buzău

Familie: căsătorită, un copil

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite