Singura cultură de broccolini din România, înfiinţată de un tânăr din Buzău. Care este preţul de livrare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa I. Bunilă
Sursa I. Bunilă

O legumă foarte apreciată în restaurantele luxoase din toată lumea creşte de câţiva ani şi în pământ românesc. Vorbim despre broccolini, o legumă înrudită cu mai cunoscutul broccoli, dar mai gustoasă, pe care o cultivă buzoianul Daniel Toma. Fermierul vinde exotica legumă, cunoscută şi ca baby broccoli, cu 25 de lei kilogramul.

Cultura de broccolini, singura din ţară, se află în localitatea buzoiană Amara, pe un teren al bunicilor lui Daniel Toma.

Acesta a început  afacerea în agricultură cu producerea de sparanghel, iar ideea de a planta broccolini i-a venit în urmă cu trei ani.

”Eu am cultivat aici pe o mie şi ceva de metri pătraţi de unde credem că o să recoltăm undeva la 1.500 de kilograme. Marfa o ducem în Bucureşti, către băcănii, restaurante, dar şi persoane fizice”, spune Daniel Toma, cultivator de broccolini. 

Broccolini este alcătuit dintr-o tulpină verde acoperită cu florete, la fel ca broccoli. Tulpina este însă mai subţire şi are coroane mai fragile decât floretele dense de la broccoli. 

buzaubroccolini

Leguma cultivată de buzoian are o aromă uşoară, gust dulceag, distinct şi textura mai aproape de cea a sparanghelului. 

Plantaţia de broccolini a lui Daniel Toma este unică la acest moment în România. Livrează numai în baza unor comenzi, iar pentru a rezista transportului, legumele sunt aşezate în lăzi umplute pe jumătate cu apă.

”Atunci când aşezăm recolta de broccolini în ladă, planta nu trebuie să conţină flori, nici să dea semne că începe să înflorească, pentru a fi mult mai bună calitativ. Se curăţă de frunze şi este gata de livrat, în lădiţe”, spune Paul, angajat al exploataţiei agricole a lui Daniel Toma.

buzaubroccolini

Fermierul din Amara vinde exotica legumă, cunoscută şi ca baby broccoli, cu peste 20 de lei kilogramul, iar principalii clienţi sunt din Bucureşti.

”Noi la persoane fizice vindem undeva la 25 de lei kilogramul, un preţ foarte bun pentru vremurile astea din România. Afară e mult mai scump. Pentru moment, pentru promovare, e ok. Trebuie acoperite unele costuri, în primul rând seminţele, care se găsesc foarte greu, aduse de afară, apoi folia, sistemul de picurare, plus munca”, declară Daniel Toma, fermier.

Sunt mici diferenţele între broccolini şi broccoli, însă evidente pentru cei cu gusturi fine. Broccolini sunt mai gustoşi şi arată mai bine în farfurie, spun bucătarii care folosesc această legumă în preparatele lor.

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite