Buzău

articolul anterior articolul urmator

Strugurel, primul român condamnat pentru zădărnicirea combaterii bolilor, ajunge la închisoare

31
28 Jul 2021 19:53:41
Autor: Iulian Bunila
Matei Strugurel figurează cu domiciliul în comuna Grebănu
Matei Strugurel figurează cu domiciliul în comuna Grebănu

Curtea de Apel Ploieşti a respins, miercuri, apelul intentat de Matei Strugurel, astfel că decizia de condamnare la un an de închisoare cu executare dată de Judecătoria Buzău rămâne definitivă. În luna aprilie 2020, a fugit din spital unde fusese internat pentru că tuşea puternic. Testul pentru COVID-19 a ieşit negativ.

Magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au respins, miercuri, ca inadmisibil, apelul declarat pentru Matei Strugurel, de avocat, împotriva sentinţei penale nr. 1034/10.12.2020 a Judecătoriei Buzău.

Decizia Curţii de Apel Ploieşti este definitivă. Pe 10 decembrie 2020, Judecătoria Buzău l-a condamnat pe Matei Strugurel la un an de închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Pe lângă pedeapsa cu închisoarea, bărbatului i-a fost interzisă exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe o perioada de 2 ani după executarea pedepsei sau considerarea ca executată a pedepsei principale cu închisoarea. 

De asemenea este obligat la plata a 550 de lei cheltuieli de judecată.

În luna aprilie 2020, Matei Strugurel a fugit din spital unde a fost internat pentru că tuşea puternic. Testul pentru COVID-19 a ieşit negativ, dar medicii l-au diagnosticat cu TBC şi au hotărât să-l ţină sub supraveghere. Bărbatul a fugit, însă, din spital de frică să nu ia COVID-19.

Matei Strugurel, 37 de ani, din comuna Greabănu, judeţul Buzău, se afla în luna aprilie 2020 internat la Spitalul Judeţean Buzău, la secţia Boli Infecţioase, fiind diagnosticat cu TBC. 

Deoarece tuşea foarte rău, a fost dus de către medici la recoltarea probelor pentru coronavirus şi plasat într-un loc izolat în aşteptarea rezultatului. Bărbatul nu a avut răbdare să aştepte rezultatul şi a fugit din spital de frică să nu se infecteze cu noul coronavirus, dar şi de teama de a nu fi închis într-un izolator.

Strugurel Matei a fost descoperit de oamenii legii în gara Boboc, comuna Cochirleanca, trei ore mai târziu. Testul pentru COVID-19 a ieşit negativ, dar medicii l-au diagnosticat cu TBC şi au hotărât să-l ţină sub supraveghere. Chiar dacă testul său pentru coronavirus a fost negativ, fapta a rămas, mai ales că şi în cazul TBC puternic contagios se impune izolarea, nu doar în cazul Covid-19.

Strugurel a fost condamnat, în lipsă, la 1 an de închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor de către Judecătoria Buzău. El nu s-a prezentat la niciun termen, iar asta l-a costat.
 
“Domnul trebuia să respecte decizia de spitalizare. Pentru că nu s-a prezentat la judecată, nu s-a putut lua acordul acestuia cu privire la munca în folosul comunităţii, care este o condiţie pentru a se dispune suspendarea sau amânarea pedepsei”, declara în decembrie 20202 Ştefan Boroş, purtător de cuvânt la Judecătoria Buzău.

Un ONG l-a căutat pe Strugurel Matei pentru a-i oferi sprijin. Bărbatul are handicap psihic, are domiciliul în comuna buzoiană Grebănu, însă mai tot timpul este plecat prin ţară. Strugurel nu a ştiut de procesul intentat, nu a venit la niciun termen şi nu a avut nici măcar avocat din oficiu. 

Strugurel a fost vreme de mai mulţi ani rezident al Centrului de Integrare prin Terapie Ocupaţională de la Râmnicu Sărat, instituţie în care persoanele adulte cu diverse grade de handicap desfăşoară activităţi menite să îi ajute să se integreze în societate. 

Tânărul a părăsit sistemul de protecţie în anul 2005, la vârsta de 21 de ani, după o serie de acuzaţii nedovedite în final, la adresa conducerii de atunci a CITO Râmnicu Sărat.

Strugurel Matei a plecat din ţară, unde a încercat să muncească, dar s-a ocupat şi de diverse infracţiuni mărunte fără a fi însă vreodată condamnat. Ulterior, el s-a stabilit la Grebănu, unde locuieşte familia sa, dar nici aici nu a zăbovit prea mult. 

Vă recomandăm să mai citiţi: 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

31 Comentarii

Victor Stefanescu
28.07.2021, 20:09:45

Aici omul nu are nici o vina. Ce au facut salariatii de la stat care ar fi trebuit sa aiba grija de el, avand in vedere handicapul pe care il are ? Altii omoara in accidente familii intregi si scapa basma curata..... si-au gasit pe cine sa bage la inchisoare......

+11 (17 voturi)
Mihai Popescu
28.07.2021, 20:11:35

Justitia este oarba ! Mai ales oarba pt. ca daca un borfas fura milioane de euro sau omora cu masina vreun pieton nevinovat avea sanse f. mari sa scape de pedeapsa. Dar ghinion, justitia oarba l-a prins pe handicapatul asta, la propriu, ca a fugit din spital si il pedepseste cu 1 an de puscarie. Halal justitie mai avem ! Intradevar ca noi avem justitia mafiotilor si a borfasilor.

-11 (33 voturi)
Victor Stefanescu
28.07.2021, 20:15:17

Omul are un handicap... a fugit sa nu ia Covid, nu este capabil sa inteleaga consecintele faptului ca a fugit din spital..... pe bune... pe acest biet om v-ati decis sa il bagati la inchisoare.... karma va avea grija in timp si de cei care au luat aceste decizii.

+10 (12 voturi)
Popescu Stela
28.07.2021, 20:17:24

Magistrații din Ploiești și-au pus mintea cu Strugurel, un om dezavantajat social si cu probleme de sănătate fizica si psihică ( după cum reiese din text) si pe lângă o sentința atat de complexa (nu are voie nici la demnități publice o perioada) l-au pus sa plătească și cheltuieli de judecată. Incredibil sistem in țara asta. Eu nu vreau ca din banii publici sa fie finanțat acest sistem, nici ca in sistem sa existe astfel de magistrati. Ceva e profund anormal la acești indivizi.

-10 (34 voturi)
dumitru bogdan
28.07.2021, 20:55:03

Asta care nici nu avea Covid ajunge în închisoare, și pensionarul MAI bine înfipt în sistem ce venise din plimbari prin Israel cu amanta și a carantinat spitalul Gerota ca a mintit nu a pățim nimic. La cel din urma nu s-a putut dovedi ca a infectat oameni. La condamnat, fără sa aibă covid, da. Bine, avea o boala infecțioasă adevărată și grea, TBC. A greșit. Dar comparație este buna pentru a vedea pentru cine este legea în tara asta.

-7 (29 voturi)

Vezi toate comentariile (31)

Modifică Setările