Buzău

articolul anterior articolul urmator

Succesul fulminant al usturoiului Benone. Un fermier din Râmnicelu a tras lozul cel mare

1
20 Jan 2022 17:02:54
Autor: Iulian Bunila
Vali Jecu a vândut seminţe de usturoi Benone în toată ţara
Vali Jecu a vândut seminţe de usturoi Benone în toată ţara

Este deja o certitudine că usturoiul Benone, soi omologat anul trecut, are succes un succes imens. Vestea că de acum cel mai bun usturoi românesc este disponibil pentru cultivatori s-a răspândit deja, iar primul producător al acestui soi a fost asaltat cu comenzi din toată ţara, pentru a livra seminţe.

Singurul fermier care a ales să cultive noul soi de usturoi este din localitatea buzoiană Râmnicelu, zonă de lângă oraşul Râmnicu Sărat renumită prin suprafeţele uriaşe de teren pe care se cultivă anual usturoi dintr-o populaţie locală. 
 
Vali Jecu este numele celui care pare să fi tras lozul câştigător atunci când a riscat cultivând noul soi, Benone, îmbunătăţit la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău. 
 
„Am reuşit, după ani de studiu, să înmatriculăm acest soi sub denumirea de Benone, amintind de cântăreţul nostru iubit, care şi aprecia acest soi de usturoi. Vorbim de o creaţie biologică românească veche care a fost actualizată prin muncă de cercetare, practic prin restrângerea valabilităţii caracterelor aduse la stadiul de soi. Am ridicat-o de la stadiul de populaţie locală la rangul de soi, înmatriculat în catalogul plantelor de cultură”, spune Costel Vânătoru, cercetător SCDL Buzău.
 

Vânzări peste aşteptări

 
În 2021, fermierul din Râmnicelu a cultivat 20 de hectare de usturoi Benone, de pe care a recoltat aproximativ 40 de tone. După ce a fost ţinut câteva săptămâni la uscat, usturoiul Benone a ajuns pe rafturile supermarketurilor, iar vânzările au fost peste aşteptări. 
 
„Nu credeam că are un impact atât de mare. Acest usturoi este deosebit faţă de ce găsim noi în comerţ, la acest moment, având un gust dulce, uşor acrişor şi iute, mai intens decât la alte soiuri. Are rezistenţă foarte bună la boli, rezistenţă foarte bună la iernare, până la minus zece grade, fără niciun pic de probleme”, explică fermierul din Râmnicelu.
 
 
Acesta mai spune că usturoiul Benone are foarte multe straturi de protecţie, ceea ce îi oferă o rezistenţă foarte mare pe timpul iernii. Localitatea Râmnicelu este vestită la nivel naţional pentru gustosul usturoiului produs aici de multă vreme. Pământul bun şi priceperea generaţiilor de cultivatori au făcut ca această legumă-condiment să capete în timp multe calităţi.
 
„Am găsit un legumicultor inimos la Râmnicu Sărat care a fost dispus să cultive şi chiar să rişte cu această cultură, aflată într-o competiţie dură cu importurile de usturoi care sunt cu căpăţâna mare, atractiv din punct de vedere comercial, dar departe de gustul şi aroma autentică a soiului Benone”, spune Vânătoru.
 

Benone Sinulescu, pasionat şi de grădinărit

 
Soiul creat de cercetătorii buzoieni a primit numele după regretatul cântăreţ de muzică populară Benone Sinulescu, care era pasionat, printre altele, şi de grădinărit.
 
 
Sub noua denumire, înregistrată inclusiv la OSIM, usturoiul produs în Buzău va fi cultivat şi în alte zone din ţară. Vali Jecu, primul producător al usturoiului Benone, a fost contactat de mulţi legumicultori din ţară, ca să le vândă seminţe.
 
„Sunt singurul din ţară, deocamdată, care produce usturoiul Benone, însă deja l-am vândut şi în alte localităţi pentru multiplicare. Am primit comenzi din Bacău, din Vaslui, Iaşi. Mai vine în această săptămână cineva din Piteşti, deci vom găsi acest usturoi cu gust unic şi în aceste zone”, spune Vali Jecu, producător de usturoi.
 
Anul trecut, Buzău a fost principalul producător de usturoi. Nu mai puţin de 146 de legumicultori din acest judeţ, cei mai mulţi din comuna Râmnicelu, au ales să cultive usturoi, buzoienii primind peste 21% din subvenţiile alocate programului la nivel naţional.
 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

În caz de conflict militar, România e în pericol: De ce nu avem rezervişti voluntari chiar dacă Armata i-ar plăti să stea acasă

 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Mihai Medias
21.01.2022, 07:44:03

"... are SUCCES un SUCCES imens..." Daca are de doua ori SUCCES, atunci e clar ca are SUCCES.

Modifică Setările