Trei localităţi „fantomă”, în judeţul Buzău. Încă mai apar în acte deşi nu mai au niciun locuitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un număr de 126 de localităţi din România sunt "fictive". Fie nu mai au niciun locuitor, conform ultimului recensământ, fie în realitate se află acum pe fundul unui lac de acumulare sau au dispărut complet de pe faţa pământului. În judeţul Buzău au fost identificate trei localităţi fantomă.

Fenomenul a ieşit la iveală după ce zeci de pasionati în IT au realizat un proiect care ilustrează existenţa localitătilor "fantomă" în România. Ei au centralizat localităţile fictive din ţară, au facut o aplicatie de hartă interactivă cuprinzătoare şi au lansat un proiect care documentează situaţia "localităţilor fantomă" din România cu scopul de a face ordine în datele administrative ale autorităţilor.

În judeţul Buzău, iniţiatorii proiectului au identificat trei asemenea localităţi fictive.

Un exemplu de localitate fantomă este Comisoaia, din judeţul Buzău. Conform informaţiilor din cadrul recensământului din 2011, localitatea nu avea niciun locuitor. Sat care aparţine de comuna Zărneşti, Comisoaia a dispărut cu zeci de ani în urmă, atunci când a fost construit drumul european 85, care leagă Muntenia de Moldova.

O altă localitate „fantomă” este Grabicina de Sus, din comuna Scorţoasa. În 2011, localitatea avea un locuitor la data rencensământului. Localitatea a fost identificată pe Planurile Directoare de Tragere (1916 - 1959). În prezent au mai fost identificate doar câteva case. De mai mulţi ani, locuitorii s-au mutat treptat în satul vecin, Golu Grabicina, din cauza alunecărilor de teren. 

A treia localitate fantomă în judeţul Buzău este Tătuleşti, din comuna Padina. În 2011, localitatea nu avea niciun locuitor la data rencensământului. Localitatea figurează în Planurile de Tragere (1916-1959), dar în perimetrul localităţii, în prezent, se mai regăsesc doar două gospodării, care nici măcar nu sunt conectate între ele cu un drum de legătură, sau de reţeaua de drumuri din apropiere. Pe teritoriul administrativ al localităţii figurează, conform datelor statistice din 2013 ale Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, un efectiv de 154 bovine, 1204 ovine, 422 caprine şi 12 porcine.

După conformaţia gospodăriilor identificate pe imaginile satelitare, la care se adaugă şi menţiunea că la recensământul populaţiei din 2011 localitatea nu înregistra niciun locuitor, se poate deduce faptul că respectivele incinte sunt de fapt nişte ferme fără locuire permanentă, prin urmare nu pot fi catalogate drept localitate.

Rezultatele proiectului au fost incluse într-o adresă care a fost trimisă apoi mai multor institutii, precum Autoritatea Electorală Permanentă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite