UITARE: Doar numele satului mai aminteşte de Ion Băieşu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ion Băieşu s-a născut în satul Băieşti, iar numele său de familie a fost schimbat după denumirea satului pentru că nu putea apărea cu numele de Mihalache în vremea comunismului. Despre satul său natal vorbeşte şi în operele lui atunci când îşi aminteşte de drumul spre şcoală prin noroaie.

Scriitorul Ion Băieşu s-a născut într-o familie numeroasă de agricultori într-un cătun din comuna Cernăteşti. El a fost cel care mai târziu pleacă în căutatea unui loc de muncă pentru a-şi putea ajuta fraţii şi părinţii, numai că dintr- o întâmplare ajunge să fie admis la Facultatea de Filosofie. Din păcate, din cauza lipsurilor financiare renunţă la studii şi începe să publice primele sale creaţii.


Încă din copilărie, Ion Băieşu s-a remarcat prin caracterul său diferit de cel al celorlalţi copii din sat. El avea alte preocupări faţă de ei şi rar era văzut pe uliţele satului jucându-se. „Din câte îmi zicea mie tata, Ion citea multe cărţi atunci când era copil. El ieşea rar la joacă şi nu mergea cu vacile sau caprele la păşunat, el stătea cu nasul în cărţi", ne-a spus Nicolae Mihalache, vărul lui Ion Băieşu.


Aici în satul Băieşti, Ion urmează şcoala primară, unde a fost remarcat de către profesori şi colegi pentru că învăţa destul de bine. „Bărbatul meu a fost coleg de bancă cu el aici la şcoală şi îmi zicea că învăţa bine şi nu prea se ţinea de şotii cum făceau ei. Era un băiat bun", ne-a povestit Ioana Toader, soţia unui coleg de-al scriitorului.


Acum la casa lui Ion Băieşu mai vine din când în când vărul său, cel care mai are grijă de gospodărie. Nicu, vărul său, are numai vorbe bune la adresa lui Băieşu şi asta după ce fratele său a fost luat la Bucureşti de către scriitor şi ajutat să intre în viaţa culturală.

„Vărul meu l-a luat pe fratele meu, care era la fel ca el, adică citea mult, învăţa bine, la Bucureşti şi a lucrat la Scânteia, apoi la Adevărul. El l-a ajutat mult", ne-a spus vărul scriitorului.


Pentru tineri, un necunoscut


În cătunul cu doar 50 de suflete, puţini sunt tineri şi acum sunt la şcoală. Din cei câţiva copii, niciunul nu a auzit de scriitorul care poartă numele satului în care ei s-au născut. „Nu ştim cine e, nu ne-a zis la şcoală de el", spune Valentin Blăjanu, un tânăr de 14 ani din Băieşti.

Nici bătrânii satului nu ştiu multe despre cariera sa, ci doar despre familia lui. Operele sale nu au ajuns încă să fie citite de locuitorii din Băieşti, locul de unde Ion Băieşu a plecat cu ani în urmă şi unde se întorcea rar.

Nu rataţi: În berăria lui Caragiale se mai bea doar sirop de tuse

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite