Un liceu tehnologic din România atrage elevii prin stagii de pregătire peste hotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Colegiul Tehnic din Buzău a atras, în ultimul deceniu, peste un milion de euro din fonduri europene, bani investiţi în stagii de pregătire în diverse state pentru mai mult de 300 de elevi. În ultimii ani, liceenii fac practică în Portugalia, vizitează obiectivele turistice de acolo şi se întorc, apoi, acasă cu noi cunoştinţe acumulate. În călătoriile lor, adolescenţii primesc tot ce au nevoie, inclusiv bani de buzunar.

Colegiul Tehnic, înfiinţat în 1973 în Zona Industrială a oraşului, are peste 800 de elevi înscrişi la liceu, la şcoala profesională şi la formele de seral. 

Instituţia şcolară a devenit un magnet pentru absolvenţii de gimnaziu din Buzău după ce au fost lansate stagiile de practică în străinătate, finanţate din fonduri europene.

În 2012, conducerea şcolii a obţinut circa 120.000 de euro de la Uniunea Europeană pe care i-a investit în deplasarea elevilor pentru stagii de pregatire practică, timp de trei saptamani. 20 de elevi au ajuns atunci în Valencia, Spania şi alţi 20, în Braga, Portugalia.

De atunci, sunt organizate câte două astfel de stagii pe an în cadrul cărora, timp de trei săptămâni, tinerii fac practică în domeniul studiat, vizitează obiectivele turistice din regiune şi adună amintiri din locuri în care mulţi nu visau să ajungă prea curând.

”Am pornit de la nevoile liceului acestuia, de la nevoile de formare, elevii noştri au o acută nevoie de formare în domeniul lor de pregătire profesională. Efectuează practică şi în ţară, dar acolo pe de o parte aparatura este la înalte standarde europene", a spus Robert Harabagiu, profesor al Colegiului Tehnic Buzău.

Proiectul derulat în ultimii ani de conducerea Colegiului Tehnic depăşeste un milion de euro, din fonduri europene iar până acum, trei sute de elevi au beneficiat de acest program. Totuşi, pentru asta, trebuie să îndeplinească şi câteva condiţii.

"Este o concurenţă între ei, în fiecare clasă pleacă jumătate dintre elevi. Este o cifră perfecta, pentru că te poţi situa uşor în prima jumătate, iar dacă alegeam doar doi, trei elevi dintr-o clasă automat spuneau elevul Ionescu, Popescu sunt mai buni decât mine", a spus Robert Harabagiu profesor al Colegiului Tehnic Buzău.

Condiţia principală pentru ca elevii să fie selectaţi în stagiile de practică din Portugalia este ca fiecare să nu aibă mai mult de zece absenţe. Apoi, diferenţa o fac notele din catalog şi cunoştinţele la limba engleză, urmând ca etapa finala să fie un interviu despre Uniunea Europeană.

Până acum, 300 de elevi, de la toate specializările, inclusiv cei de la învăţământul profesional, au beneficiat de stagiile de pregătire în Potugalia. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite