Buzău

articolul anterior articolul urmator

Refuză să ducă elevii să înveţe în localitatea vecină după ce IŞJ a închis şcoala din sat: „E prea scump!”

0
15 Sep 2020 11:09:24
Autor: Iulian Bunila
FOTO Arhiva Adevărul
FOTO Arhiva Adevărul

În prima zi de şcoală, elevii de gimnaziu din satul Lunca, C.A. Rosetti, nu au fost duşi la şcoală din cauza unui conflict dintre primărie şi Inspectoratul Şcolar. IŞJ a decis desfiinţarea şcolii gimnaziale din satul Lunca şi transferul zilnic al celor 45 de elevi, din clasele 5-8, cu microbuzul, la şcoala din CA Rosetti.

În prima zi de şcoală, cei 45 de elevi din Lunca nu au mai ajuns la şcoala din centrul comunei. Asta, după ce primarul Ionel Cânjău a dat dispoziţie să nu trimită microbuzul pentru a prelua elevii. 
 
Refuzul de a prelua copiii a fost o formă de protest faţă de măsura desfiinţării şcolii din Lunca, unde predau cadre didactice atât din Buzău, cât şi titulari ai şcolii CA Rosetti.
 
Satul Lunca se află la zece kilometri distanţă de centrul comunei CA Rosetti, iar microbuzul este nevoit să facă patru drumuri dimineaţa şi alte patru după-masă. 
 
Primarul spune că, pe lângă disconfortul creat copiilor şi părinţilor din Lunca, desfiinţarea şcolii din Lunca conduce la supraaglomerarea şcolii de centru. „Avem clase şi cu 29 de elevi la CA Rosetti. Ce distanţare socială vedeţi?”, spune Ionel Cânjău.
 
Modificarea decisă în vară de Inspectoratul Şcolar, din raţiuni economice, triplează costurile din partea autorităţii locale, spune primarul din CA Rosetti. 
 
„Am înţeles că cei din învăţământ fac astfel economie, însă mie mi-au sporit cheltuielile. E prea scump! Înainte asiguram 70 de litri săptămânal de motorină pentru microbuz, acum ne trebuie 200 de litri. Maşina face 20 de curse pe zi. Îi scol pe copii la ora 6.00 şi îi aduc la 8.00. Aici mai vin şi din alte patru sate, iar după-amiaza este o problemă. Dacă dimineaţa îi aduci la grămadă, pe toţi, la terminarea orelor e o problemă, pentru că unii ies la 12.00, alţii la 13.00, ultimii la 14.00. Ai o cursă la Vizireni, apoi îi duci pe cei de la Bâlhacu, una după alta, pentru că satele sunt răsfirare. Acum sunt şi cei din Lunca”, spune Ionel Cânjău.  
 
Primarul spune că de partea sa sunt toţi părinţii copiilor transferaţi de la şcoala Lunca în localul din centrul comunei.  În ziua a doua de şcoală, copiii au fost transportaţi cu microbuzul, iar de miercuri oamenii sunt pregătiţi să protesteze astfel încât să convingă inspectoratul şi ministerul să accepte reînfiinţarea şcolii gimnaziale la Lunca.
 

Vă mai recomandăm:

 
VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările