Buzău

articolul anterior articolul urmator

Usturoiul Benone, soi omologat anul acesta, face furori după prima livrare în supermarketuri

10
26 Dec 2021 12:30:46
Autor: Iulian Bunila
Foto Iulian Bunilă
Foto Iulian Bunilă

Cel mai nou usturoi de Buzău, botezat după numele interpretului de muzică populară Benone Sinulescu, a trecut primul mare test, după omologarea de la începutul anului. Înainte de sărbători, cultivatorul a livrat supermarketurilor din ţară zece tone de marfă, cererea fiind mare în contextul sărbătorilor

La cererea unui fermier din Râmnicu Sărat, Valentin Jecu, în urmă cu mai mulţi ani, specialiştii Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură Buzău au preluat soiurile locale, pe cale de dispariţie, pentru a le îmbunătăţi. 
 
Dintre acestea, usturoiul Benone a fost omologat în 2021. Este un soi dulce-acrişor, foarte aromat şi mai iute decât cel din import, spun cercetătorii din Buzău.
 
”Artistul s-a bucurat când a aflat că numele său este atribuit unui soi local de usturoi din judeţul natal. Era un prieten al staţiunii noastre de cercetare şi mereu îi trimiteam seminţe, pentru a le planta în grădina sa din Arad, inclusiv usturoi de Râmnicelu", spune Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare pentru Legumicultură Buzău.
 
În primăvara acestui an, Valentin Jecu a cultivat usturoiul abia omologat, Benone, pe o suprafaţă de peste 15 hectare de teren din comuna buzoiană Râmnicelu, considerată patria usturoiului autohton. 
 
"Este primul lui an sub denumirea de usturoi Benone. Este usturoiul de Râmnicelu care din acest an poartă denumirea cunoscutului interpret. Este acelaşi soi de usturoi cu aceleaşi calităţi, dulce - acrişor, iute ceea ce nu se va mai găsi la alt usturoi din România", declara Valentin Jecu, la înfiinţarea culturii.
 
 
Usturoiul recoltat în toamnă de producătorul din Râmnicu Sărat a fost ţinut câteva luni la uscat, etapă în care leguma a căpătat rezistenţă, astfel încât usturoiul iute şi dulceag, produs în judeţul Buzău, să poată fi păstrat până după iarnă.
 
"Are foarte multe straturi de protecţie, ceea ce îi dă o rezistenţă foarte mare pe timpul iernii. Genetic, usturoiul este programat să încolţească de la jumătatea lunii februarie, până la sfârşitul lunii martie. Al nostru are însă rezistenţă şi o să avem până mai târziu", spune fermierul.
 
Înainte de sărbători, Valentin Jecu a livrat supermarketurilor din ţară zece tone de usturoi Benone, ambalat în săculeţi din plasă, cererea fiind mare deoarece leguma-condiment este nelipsită din preparatele specifice sfârşitului de an. În depozite mai are aproximativ 20 de tone, gata să ajungă în magazine în perioada dintre Anul Nou şi Paşte.  
 
 
Localitatea Râmnicelu este vestită la nivel naţional pentru gustosul soi de usturoi.  Pământul bun şi priceperea generaţiilor de cultivatori au făcut ca această legumă-condiment să capete multe calităţi.
 
"Usturoiul are cerinţe speciale faţă de sol şi de climă. Nu se obţin rezultate bune pe tot teritoriul ţării noastre, ci doar în zonele pretabile usturoiului, în luncile râurilor, în zone cu teren uşor nisipos, cu drenaj bun, acolo unde se păstrează nematozii de sol. Buzăul oferă condiţii bune şi îl găsim în istorie cultivat în zona Râmnicu Sărat, însă niciodată nu a fost omologat sub denumirea vreunui soi", spune Costel Vânătoru, cercetător SCDL Buzău. 
 
Căpăţânile de usturoi de Râmnicelul, denumit Benone, anul acesta, este cunoscut şi ca usturoi călugăresc. Nu arată la fel de bine ca usturoiul importat din Spania sau China, însă îl detronează prin gust şi iuţime. 
 
În 2021, Buzăul a fost principalul producător de usturoi. Nu mai puţin de 146 de legumicultori din acest judeţ, cei mai mulţi din comuna Râmnicelu, au ales să cultive usturoi, buzoienii primind peste 21% din subvenţiile alocate programului la nivel naţional.
 

Vă recomandăm să mai citiţi: 

 
 
 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

Ionel Marcu
26.12.2021, 14:11:08

De ce folosiți măi barbarismul „usturoi”? Folosiți termenul „ai” ca bănățenii, francezii, romanii! Numai spaniolii și sud americanii îi spun „ajo”iar portughezii și brazilienii „alho”/alio.

-5 (5 voturi)
ion ion
26.12.2021, 14:30:56

Strategie de marketing. In Buzau poti cumpara la margine de drum , zi si noapte, indiferent de anotimp , zeci de legaturi de usturoi. Usturoi Benone? Un fraier se naste in fiecare secunda.

+3 (3 voturi)
Decebal Burebista
26.12.2021, 16:15:55

să mori...nu altceva...

john pope
26.12.2021, 16:31:28

De la Anul Nou încolo toate magazinele vor avea numai usturoi Benone, așa cum toate produsele ”tradiționale” sînt făcute peste noapte numai din carne de Mangalița, celelalte rase de porci au dispărut subit și toată brînza e numai și numai de Sibiu prin toate tîrgurile.

+3 (3 voturi)
kitty kat
26.12.2021, 16:58:19

Punem pariu cå in toate pietele o så vedeti doar usturoi Benone de vanzare? Cå o fi sau nu ce mai conteazå, marketingul vorbeste.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările