Veterinarul care a revenit în România şi a luat-o de la zero după ce a trăit trei decenii în Canada

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa I. Bunilă
Sursa I. Bunilă

Dorul de casă şi restricţiile din pandemie impuse peste tot în lume i-au convins pe mulţi români, peste un milion conform statisticilor, să revină acasă. Unii s-au angajat, iar alţii au deschis afaceri, aşa cum a făcut şi un un medic veterinar reîntors în România după zeci de ani petrecuţi în Canada.

Daniel Aurelian Rădulescu, în vârstă de 61 de ani, a terminat Medicina Veterinară la Bucureşti, după care a absolvit cursuri de echivalare a studiilor în Montreal, Canada.

Daniel a plecat peste ocean împreună cu familia, înainte de Revoluţie. Mărturiseşte că viaţa pe continentul nord-american a fost generoasă cu el până la un punct, acela în care a pierdut unul dintre cei trei copii. 

Ulterior, a constatat că rana sufletească îi era alinată după fiecare vizită în România, astfel că în mintea lui a devenit din ce în ce mai puternică ideea revenirii definitive pe meleagurile natale.

La jumătatea anului trecut, în plină pandemie, Aurelian a făcut pasul decisiv. S-a întors în România, hotărât să-şi petreacă restul vieţii în municipiul Râmnicu Sărat. Comunităţii de aici vrea să-i împărtăşească toată pricepera dobândită peste hotare.

Şi-a adus cu el o parte din banii strânşi de pe urma meseriei pe care o practică de peste trei decenii, multe manuale de medicină veterinară şi autoturismul de care este foarte ataşat. 

”Veneam cu o bucurie mare de la Montreal aici şi plecam cu o tristeţe imensă când mă întorceam. Asta mi-a spus că locul meu era aici. Parcă mi se părea că aş avea şi eu un rol pe aici, în România, să mă afirm în meseria mea. America e un continent imens şi te faci pierdut în mulţime, pe când aici sper să fie altceva, să fiu folositor. Ceea ce m-a făcut să vin a fost să împărtăşesc un pic şi din ceea ce era acolo, plus că aveam şi nostalgia timpului trecut”, spune medicul Daniel Rădulescu.

buzau

    

În septembrie 2020, medicul Daniel Rădulescu a preluat un spaţiu din centrul oraşului Râmnicu Sărat, care fusese abandonat de mulţi ani, şi în câteva luni l-a transformat într-un cabinet veterinar modern, unde vrea să-şi practice meseria mulţi ani de acum înainte, cu tehnici învăţate peste ocean. 

Pentru mine este important să am şi un feedback de la stăpân

A deschis cabinetul în martie 2021, iar de atunci i-au trecut deja pragul peste 40 de persoane cu căţei sau pisici în braţe. Veterinarului abia sosit din Canada i-au sărit imediat în ochi diferenţele în practica medicală din cele două ţări. 

”În momentul în care animalul este supus vaccinării este foarte important ca serul să provină direct de la frigider. Aşa se păstrează până la inoculare. Aici am văzut că stăpânul cumpără doza apoi merge la veterinar cu ea după câteva zile. Eu când provoc o vaccinare, provoc o mică infecţie, inactivă aproape. De aceea, pentru mine este important să am şi un feedback de la stăpân, după câteva zile”, spune medicul Daniel Aurelian Rădulescu.
buzau

Pentru stăpânii animalelor care au ajuns până acum în noul cabinet veterinar din Râmnicu Sărat, a fost o noutate chiar şi modalitatea de imobilizare a pacienţilor cu blană în cursul examinării, îngrijirii sau al intervenţiilor chirurgicale. La nevoie, doctorul Rădulescu impovizează o botniţă din faşă de tifon, pe care i-o fixează animalului astfel încât să nu-l jeneze. 

   

”În Canda am învăţat tehnica aceasta de contenţionare. La Facultatea de Medicină din Bucureşti sunt foarte restrânşi în practică, e multă teorie. După această fixare, pot să fac ce vreau cu animalul acum, mă lasă să-i iau temperatura rectală. Nu mai am frică, nu mai lucrez cu stresul de a fi muşcat, chiar dacă nu mă cunoaşte şi e prima oară când mă vede”, spune veterinarul din Râmnicu Sărat.

buzau

Veterinarul recent stabilit în Râmnicu Sărat vrea să fie nu numai un curant al animăluţelor, ci şi un sfătuitor pentru stăpânii lor. Daniel Rădulescu este de părere că tratarea unei afecţiuni are eficienţa dorită dacă este continuată corespunzător după ieşirea din cabinet. 

”Sunt deţinător şi al unor pisici. Familia noastră este iubitoare de animale şi am tot umblat prin cabinete veterinare. Aici am apreciat atât modul de abordare al animalului, cât şi al persoanei care a intrat în cabinet. Mi-a dat o încredere deplină”, spune George, unul dintre clienţii cabinetului veterinar deschis recent în Râmnicu Sărat.  

buzau

  

Încă de când a deschis cabinetul, Daniel Rădulescu este asaltat cu întrebări legate de riscul transmiterii noului coronavirus la animalele de companie. Răspunsul doctorului care a profesat zeci de ani în Canada îi linişteşte.

”Lucrarea de diplomă de la Montreal o am chiar pe coronavirus, dar nu pe coronavirusul respirator, ci cel digestiv. În fond, coronavirusul este o largă gamă de virusuri. Pot spune cu certitudine că animalele nu sunt afectate şi nici purtătoare nu pot fi. Se pare că virusul ăsta are o inteligenţă de aceeaşi manieră pe care o au şi termitele sau furnicile, sau albinele, de grup. Este un creier multifuncţional care creează o entitate şi ştie ce să atace”, transmite Daniel Rădulescu.

buzau

Doctorul Rădulesu este conştient că în România nu va atinge câştigurile din Canada, unde îngrijea şi animale din crescătorii, însă deja simte cum diferenţa este suplinită prin alte beneficii de care are parte acasă.

”Erau nişte preţuri dincolo, dar erau şi alte salarii. În schimb, erau şi alte costuri ale vieţii. Cât eram pentru animale de fermă, nu am ieşit niciodată sub 8.000 de dolari, o sumă bună pentru trai. Aici, să vedem ce ne rezervă viitorul. Dar se pare că şi aici e loc, la scara României. Sunt încântat de ce găsesc acum în România; vorbesc de România elevată, nu a celor care aruncă gunoaie şi căţei pe margine. Vorbesc de o Românie a celor care ştiu că animalul este un beneficiu imens, o adevărată zooterapie”, spune medicul veterinar Daniel Rădulescu. 

  

Acesta a investit câteva zeci de mii de dolari în dotarea cabinetului din centrul oraşului Râmnicu Sărat cu aparatură de imagistică medicală, frigidere şi testere pentru biochimia sângelui şi a urinei. Una dintre camere a fost amenajată ca spaţiu de recuperare prin înot pentru animale cu pareze sau paralizii, pe care îl va inaugura în această vară.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Cercetătorii buzoieni au creat usturoiul Benone, cu gust dulce, acrişor şi iute. Legumicultorul care l-a comandat este fan Benone Sinulescu, rapsodul Buzăului

Afacerea bio a unei americance din Munţii Buzăului, care asigură finanţarea unui cămin de copii 

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite