VIDEO Afacerea fermierului care s-a făcut „cioban“ de râme şi obţine un  produs excepţional: „Este cel mai complex îngrăşământ descoperit de om“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fermier din localitatea buzoiană Vadu Paşii a investit într-o afacere rară în România: creşterea râmelor. Mai precis, buzoianul spală pământul în care se află vieţuitoarele, iar humusul produs de râme reprezintă ingredientul esenţial din îngrăşământul ecologic pe care-l obţine la capătul procesului.

Nu este o afacere pentru oricine, mai ales pentru cei cu stomacul gol. Pe fermierul Viorel Rădulescu, mirosul şi aspectul râmelor nu îl ţin departe de ciudata crescătorie din spatele casei. Trăieşte în localitatea buzoiană Scurteşti, din comuna Vadu Paşii, si are o mare pasiune: cultivarea pământului. 

Fiul său i-a dat ideea unei afaceri cu râme, în 2015, după ce a citit un articol pe internet. La început n-a fost deloc simplu, iar cheltuielile au fost destul de mari.

”În primele cinci săptămâni a fost foarte uşor. Dar după ce am trecut de la un butoiaş de râme la o cantitate mult mai mare, de peste 100 de kilograme, atunci au început problemele. Neavând experienţă, neştiind cum să le gestionez, pierderile au fost foarte mari. Asta a durat în jur de doi ani, perioadă în care am investit. De anul acesta ar trebui să intru pe profit”, spune Viorel Rădulescu, crescătorul de râme.

În timp, fermierul le-a creat râmelor condiţii tot mai bune, într-un spaţiu protejat, cu temperatură controlată, menţinuntă permanent între 18 şi 30 de grade Celsius. El spune că este complicat să ţii micile vietăţi în viaţă. În momentul de faţă, îngrijeşte milioane de râme.

”Primăvara căutăm materia primă, gunoiul de grajd care conţine PH-ul vital râmelor. Pregătim apoi patul germinativ, pe care se pune lucernă. Pentru a avea rezultate bune, contează de unde se cumpără râma, temperatura din solar, ce a mâncat, din ce fermă provine gunoiul de grajd. De exemplu, trebuie folosit pământul de unde s-a luat râma pentru că râma este învăţată într-un anumit mediu, cu o anumită mâncare”, precizează crescătorul de râme din Vadu Paşii.

image

Cu multă perservenţă, muncă şi răbdare, după mai bine de doi ani buzoianul şi-a vazut visul cu ochii. Fermierul are acum două soiuri de râme cumparate tocmai din Ungaria, iar humusul obţinut de la ele poate fi folosit în diferite stadii de dezvoltare a plantelor. Un litru de humus de râmă costă douăzeci lei, iar la cantităţi mari solicitate, preţul este negociabil. 

”Eu nu vând râma ci acel humus pe care îl produce râma. Se prezintă sub formă lichidă şi provine din solul în care trăieşte râma. Este cel mai complex îngrăşământ descoperit de om, fiind natural. Conţine şi macro şi micro şi oligoelemente. Randamentul e foarte mare la culturile ajutate de acest îngrăşământ. Este un produs viu pentru că în el sunt microorganisme care ajută la dezvoltarea plantei, protecţia plantei şi protecţia mediului. Un litru costă 20 de lei şi la un hectar se folosesc 5, 6 litri”, spune fermierul din Vadu Paşii.

Unii fermieri din judeţ i-au încercat îngrăşământul şi au obţinut rezultate uimitoare: o producţie de 6-8 tone la un hectar de grâu. ”La grâu, în perioada 8 şi 9 martie anul trecut, după 14 şi 15 zile, planta s-a dezvoltat încă o dată. Adică cea care a fost cea mai slabă, de 5 centimetri, a ajuns la 11 centimetri. Cea care a fost dezvoltată bine, la 10 centimetri şi o înfrăţire foarte bună, a ajuns la 22 de centimetri”, spune Ion Micu.

Humusul de râme este bun şi pentru cultura de legume, deoarece gunoiul de grajd este descompus în elemente simple care sunt rapid asimilate de plante. Creşterea râmelor este o afacere înfloritoare în toate ţările din jurul României, Ungaria deţinând supremaţia. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite