Buzău

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Agricultorul român care foloseşte bondari pentru a-şi poleniza culturile din solar. „Mă scutesc de hormoni riscanţi“

6
14 Feb 2020 04:01:51
Autor: Iulian Bunila
Mircea Tatu explică sistemul polenizării culturilor cu bondari FOTO Iulian Bunilă
Mircea Tatu explică sistemul polenizării culturilor cu bondari FOTO Iulian Bunilă

Rezultatele unor teste făcute de autorităţile sanitar-veterinare arată că multe dintre legume şi fructe conţin reziduuri ale unor stimulenţi administraţi culturilor. Din fericire, polenizarea culturilor poate fi realizată şi prin metode naturale. În locul combinaţiilor chimice de hormoni, pot fi folosiţi bondarii.

Mircea Tatu este unul dintre legumicultorii de succes ai Buzăului. Tomatele produse în solariile sale sunt mari, zemoase şi foarte gustoase, încât par a fi roşiile din grădinile bunicilor. Vestea bună este că legumele sunt stimulate pe căi naturale.
 
În solariile din Cochirleanca ale lui Mircea Tatu, bondarii fac polenizare cât e lumină afară. 
 
Fermierul nu mai foloseşte produse chimice ca să obţină recoltă mare şi lasă toată treaba pe seama harnicelor insecte.
 
Legumicultorul buzoian spune că cel mai bun randament al polenizării biologice cu bondari se obţine în spaţii închise, sere şi solarii. 
 
Bondarii au nevoie de polen ca sursă de proteine pentru întreţinerea coloniei, dar şi de nectar pe post de sursă energetică. Acest lucru face ca ei să ajungă în fiecare floare şi sǎ o polenizeze.
 
”Sunt perioade din zi când ies mulţi din stup şi se împrăştie în solar. Ei practic merg pe floare, caută şi adună polen, iar în momentul acela când merg pe plantă scutură şi fac fecundarea. Aceşti bondari fac polenizarea şi mă scutesc de folosirea unor hormoni riscanţi”, explică Mircea Tatu. 
 
 
Legumicultorul nostru se arată mulţumit de treaba bondarilor, pe care îi consideră mai eficienţi decât albinele, mai ales că pot fi achiziţionaţi tot timpul anului, rezistă la temperaturi mai scăzute, la vânt şi vreme cu nori.
 
”Înainte de a veni cu această idee, de a aduce aceşti bondari, trebuia să venim în solar cu oameni şi să facem ploenizare la fiecare plantă în parte, fie cu pompa, fie că înmuiam floarea pentru că în solarii nu leagă deloc, neavând mişcări, nu intră aerul. Acum avem randament sută la sută, iar tomatele ies perfecte”, spune Mircea Tatu.
 
Polenizarea biologică poate fi cu până la 50 la sută mai ieftină, pentru că nu mai este nevoie de angajaţi care să ia fiecare floare în mână pentru a o poleniza, aşa cum se proceda înainte, când se foloseau substanţe chimice, fie prin pulverizare, fie prin „înmuierea” fiecărei flori în soluţia specială.
    
O cutie cu aproape 100 de bondari costă 300 de lei însă ei polenizează 2.000 de metri pătraţi. 
 
Tot în seama unor insecte este lăsată şi deparazitarea culturilor. Mici păianjeni sunt trimişi în plantaţie pentru a distruge dăunătorii, astfel încât fermierul nu mai foloseşte insecticide.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

foarte atent
14.02.2020, 09:36:59

ce povesti !! bondari la cutie de carton si "mici paianjeni sunt trimisi..." hahaha 3 lei un bondar ?! de fapt el vinde bondari nu legume !!

-2 (4 voturi)
The Fog
14.02.2020, 11:06:10

Cine nu stie sa "piarda" nu se pricepe sa castige. Lasa, ca cel care baga mare la hormoni ca sa fie primul pe piata sigur n-are treaba cu bondarul si paianjenul.

+1 (1 vot)
foarte atent
14.02.2020, 13:03:09

de acord ! eu nu contest aceasta tehnologie, doar ca articolul pare o reclama mascata ! aproape in fiecare rand scris se vede asta ! hai un ex: "Tomatele produse în solariile sale sunt mari, zemoase şi foarte gustoase, încât par a fi roşiile din grădinile bunicilor. Vestea bună este că legumele sunt stimulate pe căi naturale." ...hmmm ...pai dimensiunea si gustul sunt date doar de soiul rosiilor si nicidecum de tehnologie ! nu bondarii fac rosiile mari si gustoase, nene !!

-1 (3 voturi)
Smeritu Pahomie
14.02.2020, 16:26:48

....mai bine le polenizeaza cu muste.....ca-s mai ieftine si roiesc la toate litrinele....

-1 (1 vot)
Ovidiu Callatianu
14.02.2020, 19:30:47

Polenizarea culturilor din solarii cu albine sau bondari se practică de multă vreme, inclusiv in România.Ce lipsește la noi este obligatia fermierului de a-si marca produsele ca nepolenizate natural.

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (6)