VIDEO Cum arată plantaţia de fructe de pădure care alimentează pieţele din sud-estul ţării cu mure şi zmeură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Ferma omului de afaceri livrează deja în pieţe zmeură şi căşpuni, iar peste câteva zile va produce primele mure, dintr-un soi extrem de productiv.

Ferma omului de afaceri livrează deja în pieţe zmeură şi căşpuni, iar peste câteva zile va produce primele mure, dintr-un soi extrem de productiv.

În urmă cu opt ani, Marian Tudor a cumpărat o bucată de teren în comuna buzoiană Verneşti, hotărât să se apuce de agricultură. Astăzi, deţine una dintre cele mai mari plantaţii de fructe de pădure din judeţ. 

Butaşii de zmeură ocupă o mare parte din plantaţie, iar aromatele fructe sunt de câteva zile în piete. Zmeura este culeasî cu grijă, pentru a nu se deprecia în caserole. 

”Cu delicateţe trebuie culese, nu foarte coapte, pentru că ele încă se mai coc în caserole”, spune una dintre angajatele fermierului buzoian.

Căpşunile produse în ferma de lângă Buzău sunt dintr-un soi românesc, mult mai gustoase şi aromate decât cele importate. Din păcate, nu sunt foarte rezistente la schimbările bruşte de temperatură, recolta fiind aproape de final. 

Aproape jumătate din teren este cultivat cu butaşi de muri Navaho, un soi care oferă o producţie de peste 15 kilograme de fructe pe plantă. Murele cât nucile de mari pot fi gustate de clienţi incepând din această săptamână. 

Fermierul din Verneşti se mândreşte şi cu câteva soiuri de fructe de pădure exotice, din ce în ce mai căutate în pieţele din România. Este vorba despre aronia si tayberry, care alături de celelalte fructe produse în ferma de la Verneşti sunt un adevarat medicament pentru cei care le consumă.

”Toate sunt bio, naturale, şi toate au un caracter antioxidant pentru organism. Nu mai spun că fructele negre, precum murele, zmeura, au foarte multă concentraţie de vitamine B, C, D şi E. Pentru diabetici sunt foarte indicate zmeura, coacăzele”, spune Marian Tudor, proprietarul plantaţiei de fructe de pădure.     

Buzoianul şi-a promovat afacerea doar prin reţelele de socializare. Acesta îşi extinde afacerea cu fonduri europene şi va ridica un depozit de frig, astfel încât să aibă fructe delicioase şi sănătoare tot timpul anului, dar şi o fabrică de sucuri naturale.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite