VIDEO Azilul de la Aldeni, în atenţia procurorilor, după ce au fost semnalate abuzuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoane obligate să muncească, bolnavi suprasedaţi şi încuiaţi în camere sunt doar câteva elemente desprinse dintr-un raport de control al Centrului de Resurse Juridice (CRJ) la Căminul de Vârstnici şi Adulţi cu Dizabilităţi din Aldeni. Cazul a fost prezentat, marţi, Comisarului Consiliului Europei pentru Drepturile Omului şi prim-adjunctului Procurorului General, Bogdan Licu, care a promis că se va implica personal în rezolvarea plângerii.

Vizita inopinată a avut loc pe 21 noiembrie 2013. „Personalul ne-a menţionat faptul că de serviciile Căminului beneficiază 93 de persoane cu dizabilităţi mintale împărţite în 2 pavilioane: 53 de adulţi în P1 şi 30 de vârstnici. (…) Aflându-se că venim din Capitală, mulţi beneficiari au dorit să ne vorbească despre problemele din centru în speranţa că vom putea face ceva pentru ei ca să îi aducem înapoi în Bucureşti – a fost solicitarea lor generală, disperată chiar: <ne distrug aici, ne omoară>. Tuturor le era frică de personal, în special de administratoarea Căminului, fiind rugate ca aceasta să nu afle despre discuţiile purtate”, se arată în raportul Centrului de Resurse Juridice.

În urma neregulilor constatate, CRJ a depus plângeri penale. Toate aceste probleme au fost expuse în faţa Comisarului de către experţii CRJ în monitorizare.

”Una din cele mai dificile vizite a fost la Centrul pentru tineri şi vârstnici din Aldeni, Buzău. Aici, peste 100 de beneficiari erau supravegheaţi de 5 angajaţi, personalul era subdimensionat, oamenii erau suprasedaţi. 9 persoane în trei paturi, închise cu cheia într-o cameră, erau suprasedate, puteau doar să respire. În 3 paturi erau 6 oameni, sedaţi, legaţi de mâini şi de picioare cu sfoară. Convenţia ONU reglementează standarde, însă acestea sunt încălcate adesea în România. Ne-am permis să depunem un denunţ în urma situaţiei găsite la Aldeni. Deşi vorbim de tortură, abia după o lună şi jumătate procurorul a început urmărirea penală în acest caz. Procurorul nici nu s-a deplasat în Centru, a trimis doar un poliţist, care are mandat limitat şi nu poate audia toate persoanele implicate în acea situaţie. De aceea, ne întrebăm în ce măsură aceste persoane au acces real la justiţie”, a povestit în cadrul dezbaterii Silvia Tăbuşcă, expertul CRJ în Monitorizare şi cadru didactic universitar.

”Îmi pare rău de ce a spus colega dvs. legat de reacţia întârziată a procurorului în cazul de la Aldeni. Mă implic personal în cele trei plângeri penale depuse de CRJ. Cred că noi trebuie să devenim avocaţii acestor copii. Vă asigur că Ministerul Public acordă o atenţie deosebită cazurilor în care sunt implicate persoane cu dizabilităţi, însă ne confruntăm cu un număr foarte mare de dosare, ne apropiem de două milioane de dosare pe an”, a spus Bogdan Licu, Prim-adjunctul Procurorului General al României.

Citeşte şi: 

Risc crescut de incendii, în toate spitalele buzoiene. Pompierii au aplicat 26 de sancţiuni

Un bărbat dintr-o comună buzoiană, găsit spânzurat pe un câmp la două săptămâni de la dispariţie 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite