Buzău

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Cercetătorii buzoieni avertizează că roşiile ţuguiate sunt periculoase

39
4 Jul 2014 08:25:29
Autor: Iulian Bunila
Pe pieţele buzoiene, tarabele sunt pline de roşii care sunt vândute ca fiind româneşti
Pe pieţele buzoiene, tarabele sunt pline de roşii care sunt vândute ca fiind româneşti

Cercetătorii în legumicultură avertizează că folosirea în exces a erbicidelor sau a substanţelor de coacere forţată poate cauza cancer. În aceste condiţii, o roşie, de exemplu, se transformă în otravă. Sfatul specialiştilor este să ne ferim să cumpărăm de pe piaţă tomate cu ţugui, adică acel moţ crescut în capătul opus codiţei.

 
Ne încântă ochiul pentru că sunt mari şi frumoase. Vânzătorii ne spun chiar că sunt dulci şi zemoase ca roşiile de odinioară din grădina bunicii. Când ajungem acasă însă constatăm fie că sunt tari, fie că nu au gust.
 
Uneori, la scurt timp după ce consumăm roşiile cumpărate de pe piaţă, ne balonăm fără să ştim care este cauza.
 
Cercetătorii buzoieni de la Staţiunea legumicolă au însă explicaţii. La hibrizii de tomate cumpăraţi din import sunt aduse modificări pentru ca roşiile să reziste mai mult timp. Pe de altă parte, substanţele folosite pentru creştere sau îndepărtarea dăunătorilor produc o acumulare a toxinelor în extremitatea fructului.

„Se folosesc, aşa cum ştiţi, stimulenţi în legumicultură. Mă gândesc în acest caz la Ethrel, care este avizat pentru pomicultură însă pentru legumicultură nu este avizat pentru că se foloseşte în concentraţii foarte mari pentru a-şi face efectul”, ne-a declarat Costel Vânătoru, cercetător în cadrul Staţiunii de cercetare legumicolă Buzău.
 
Pe pieţele buzoiene, tarabele sunt pline de roşii care sunt vândute ca fiind româneşti. Comercianţii ne garantează că sunt bune la gust, sănătoase şi că nu au folosit pentru creştere decât substanţe permise de legislaţie.
 
Cumpărătorii merg pe mâna negustorilor şi cumpără fără să pună sub semnul întrebării calitatea roşiilor.
 
Specialiştii ne învaţă cum să alegem o roşie sănătoasă de una plină de toxine însă nici măcar ţinând cont de sfaturile lor nu putem fi siguri că ceea ce mâncăm este sută la sută nepericulos.
 
Citeşte şi: „Zilele Monteoru”, atracţia sfârşitului de săptămână
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

39 Comentarii

Harry Porter
4.07.2014, 10:35:01

Daca substanţele folosite pentru creştere sau îndepărtarea dăunătorilor produc o acumulare a toxinelor în extremitatea fructului,atunci inseamna ca tzuguiul nu este comestibil,trebuie taiat si aruncat ?

-1 (3 voturi)
AXE
4.07.2014, 10:51:44

Ce pazeste Directia Sanitar Veterinara si pentru Controlul Alimentelor ?

+6 (6 voturi)
Un bucurestean
4.07.2014, 11:00:08

Rosiile tuguiate exista dintotdeauna in Romania si popular i se spune "inima de bou". Si dupa cum am constatat, e singura rosie de pe piata care mai are intr-adevar gustul rosiei pe care il cunosteam din copilarie si care acum a cam disparut.

+1 (17 voturi)
AXE
4.07.2014, 11:07:09

Faci confuzie, cele numite "inima de bou" sunt altele, mai mari si alta culoare. Rosiile acestea tuguiate au aparut relativ recent, de vreo cativa ani si n-au nicio legatura cu ceea ce se cultiva inainte la noi.

+7 (17 voturi)
Mihalcea Daniel
4.07.2014, 11:15:09

motul acela apare pentru ca asa e soiul , nu ca acolo se acumuleaza toate substantele rele , si soiul acela e de 100 de ani pe pietele romanesti . e singurul soi de rostie care poate fi mancat care are gust . va intreb eu ? sunt mai bune alea turcesti ? oare sunt mai sanatoase >?

+7 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (39)

Modifică Setările