VIDEO FOTO Cete de colindători din Muntenia şi Moldova au străbătut străzile Buzăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atmosferă de sărbătoare, joi, pe străzile Buzăului. Alaiul colindătorilor din Moldova şi Muntenia a prezentat în premieră buzoienilor datini vechi de sute de ani, care se mai păstrează doar în satele îndepărtate. Dansuri precum „Ursul şi Ţiganul”, „Moşul şi Baba” ori „Capra sau Irozii” au încântat privirile buzoienilor care nu au văzut decât la televizor astfel de obiceiuri.

Peste 150 de persoane i-au colindat pe locuitori şi au primit în schimb aplauze pentru strădania de a păstra tradiţiile străvechi.

Îmbrăcaţi în straie vechi de sute de ani, oamenii au jucat obiceiuri vechi de iarnă în faţa buzoienilor, obiceiuri a căror semnificaţie s-a pierdut aproape în negura vremurilor.

Dansul Ursul şi Ţiganul se păstrează încă în satul ieşean Sticlăria. Astfel, îmbrăcaţi în haine ponosite, un băiat care întruchipează ţiganul forţează puiul de urs  să joace după cum i se  cântă. Dansul subliniază cel mai probabil ideea de supremaţie a omului asupra sălbăticiunilor.

O tradiţie obişnuită a sărbătorilor de iarnă este şi Moşul şi Baba. Un dans popular cu ritmuri din ce în ce mai rapide, jocul semnifică dragostea de viaţă şi bucuria dincolo de vârstă a sărbătorilor.


Buzoienii au privit cu interes şi curiozitate tradiţiile prezentate astăzi de alaiul colindătorilor. Cei mai în vârstă spun că odinioară erau şi în zonele de munte ale Buzăului aceste dansuri, acum însă s-au pierdut.

La paradă au participat „Ceata de urşi” din Dărmăneşti, Bacău, ansamblul „Gura Izvorului” Vatra Moldoviţei, Suceava, „Alaiul Cerbului”, Iaşi, ansamblul „Balada”, Botoşani, ansamblul „Breazău”, Mânzăleşti, grupul de tradiţii „Macoveiul”, Padina, ansamblul „Ciobănaşul”, Gura Teghii, şi ansamblul „Plaiurile Mioriţei”, al Centrului Judeţean de Cultură şi Artă Buzău.

Citeşte şi: Donaţie de 1200 de cărţi, în prag de Sărbători, din partea hasdeenilor pentru elevii din satul Valea Părului

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite