VIDEO Copac transformat în torţă. A început sezonul incendiilor de vegetaţie uscată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Pompierii buzoieni au fost solicitaţi să intervină pentru localizarea şi stingerea a 12 incendii de vegetaţie uscată, mărăciniş şi lăstăriş produse în numai câteva zile. Unul dintre evenimente a avut loc la Smeeni, o înregistrare care surprinde un copac în flăcări fiind postată pe Facebook de localnic.

”Cât de inconştient să fii sa dai foc vegetaţiei uscate de pe marginea şoselei şi să fii la fel de iresponsabil încât să nu supraveghezi focul? Asta s-a întâmplat astăzi pe înserate, între Smeeni şi Moisica, precum şi între Albeşti şi Călţuna”, scrie Răzvan Nicula în mesajul care însoţeşte filmarea postată pe Facebook. 

Potrivit acestuia, ”isprava a fost făcută de un bătrân care se presupune că ar sta toată vara cu vaca, care paşte pe marginea şoselei, pentru ca producţia de iarbă să fie una care să determine vaca să dea mult lapte”.

De la începutul anului şi până în prezent, pe teritoriul judeţului Buzău, s-au înregistrat un număr de 34 arderi necontrolate, suprafaţa afectată fiind de peste 300 ha.

Din analiza efectuată la nivelul Centrului Operaţional Judeţean a reieşit faptul că incendiile au avut drept cauză probabilă focul deschis în spaţii deschise(în 79% din cazuri), fumatul in locuri nepermise(în 12% din cazuri), acţiune intenţionată (în 5 % din cazuri) şi jocul copiilor cu focul (în 4% din cazuri).

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate în perioada imediat următoare, aducem la cunoştinţă faptul că, arderea vegetaţiei uscate se poate face numai după obţinerea acordului Agenţiei de Protecţia Mediului şi a permisului de lucru cu foc din partea autorităţilor locale. 

De asemenea, pentru evitarea unor consecinţe grave asupra comunităţii, prin pierderi de vieţi omeneşti, importante pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător, recomandăm cetăţenilor să respecte următoarele măsuri preventive:

- desfăşurarea arderii se va face numai pe timp de zi şi în condiţii meteorologice fără vânt;

- colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se va face în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;

- arderea se va efectua în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

- supravegherea permanentă a arderii;

- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

Fără obţinerea acestor documente şi luarea măsurilor preventive, proprietarii de terenuri sunt pasibili de sancţiuni contravenţionale. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite