VIDEO Crescător român de vite, despre studiul care arată că vacile vorbesc între ele: „Care sunt bolnave, balonate, au un muget mai gros, ca un om supărat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitele au mugete şi gesturi care exprimă anumite stări
Vitele au mugete şi gesturi care exprimă anumite stări

Un studiu realizat de Universitatea din Sydney arată că vacile îşi folosesc mugetul pentru a-i ajuta să menţină contactul cu efectivul şi să exprime emoţie, împerechere sau suferinţă. Îngrijitorii cirezilor de la noi au auzit şi ei despre descoperirea australienilor.

La 62 de ani, Ion Şerbănică, din Cilibia, îngrijeşte vaci de când se ştie. A ajuns să creadă că le înţelege fiecare gest şi muget. Când sunt tăcute, înseamnă că au ce le trebuie, apă şi mâncare. 

Dacă sunt agitate şi zgomotoase, omul nostru ştie că trebuie să găsească repede motivul de nelinişte. Ar putea fi o suferinţă ce trebuie tratată urgent.  

”Care sunt bolnave, balonate, au un muget mai gros, ca un om supărat. Unele sunt retrase, mai tăcute, altele, când le vine vremea împerecherii, mugesc foarte des. Când le e foame au alte simptome“, spune Ion Şerbănică, îngrijitor de vaci.

Bărbatul care îngrijeşte vaci de peste 30 de ani tratează animalele ca pe nişte prieteni. Spune că cireada are, precum o comunitate umană, momente bune şi rele. Sentimentul matern este la fel de puternic şi în lumea animalelor.

”Are un altfel de muget când simte pericolul. Atunci când îşi apără puiul este foarte agitată şi încearcă să se pună între tine şi viţelul ei. Ca şi o mamă, îşi apără copilul”, spune Ion Şerbănică.


Un nou studiu al unei echipe de cercetători din Australia indică faptul că vacile vorbesc între ele. Autoarea principală a acestui studiu, Alexandra Green, împreună cu echipa sa a colectat 333 mostre de sunete produse de către vaci. 

Cu ajutorul unor programe de analiză acustică, cercetătorii au stabilit că văcuţele pot să ofere o serie de indicii legate de diferitele stări şi sentimente pe care le experimentează: emoţie, excitare sau stres.
 

„Am constatat că individualitatea vocală a bovinelor este relativ stabilă în diferite contexte încărcate emoţional”, a declarat dr. Green.

Analizarea sunetelor produse de către văcuţe a relevat că acestea prezintă emoţii şi stări pozitive atunci când se află în perioada de reproducere sau atunci când urmează să fie hrănite. În mod evident, cercetătorii au stabilit că stările negative pot fi asociate cu lipsa hranei şi atunci când vacile sunt izolate fizic şi vizual de restul turmei.

buzau

Cameron Clark, unul dintre cercetătorii care au colaborat în cadrul acestui studiu, compară munca depusă de către dr. Green cu construirea unui translator care să ne permită să înţelegem văcuţele.

„Vacile sunt animale gregare, sociale”, explică dr. Green. 

Aceasta mai adaugă: „Într-un anumit sens, nu este surprinzător faptul că îşi afirmă identitatea individuală pe parcursul vieţii şi nu doar în cazul relaţiei viţel-mamă. Dar aceasta este prima dată când le-am putut analiza vocea pentru a obţine dovezi concludente ale acestei trăsături”.

Oamenii de ştiinţă speră că descoperirile lor vor fi folosite de către fermieri pentru a îmbunătăţi calitatea vieţii văcuţelor. 

„Caracterul distinctiv al individului este probabil să atragă sprijin social de la indivizii asemănători, iar cunoaşterea acestor indicii de individualitate ar putea ajuta fermierii să crească bunăstarea bovinelor sau atunci când vine vorba de producţie”.

Studiul a fost publicat în Scientific Reports.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite