VIDEO Dihorniţa, obicei de pe vremea dacilor, anunţă schimbarea anotimpurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sătenii din Smeeni păstrează obiceiul străvechi
Sătenii din Smeeni păstrează obiceiul străvechi

În noaptea de Lăsata Secului, în localitatea buzoiană Smeeni există un obicei străvechi, păstrat de pe vremea dacilor, numit Dihorniţa. În fiecare an, aici, pe uliţele satului, se aprinde focul pentru a alunga gerul iernii şi spiritele rele, marcându-se trecerea de la iarnă la primăvară.

Odată cu acest obicei se dă şi startul lucrărilor agricole de primăvară, semn că vremea se încălzeşte.

Tradiţia este respectată mai ales de tineri, care găsesc din acest obicei şi un motiv de distracţie, în unele locuri muzica şi băutura fiind la discreţie.

În acest an, la Smeeni, veselia celor "implicaţi in organizarea Dihorniţelor" a fost la cote înalte. Pe lângă muzică şi băutură, cei mai inventivi au introdus în peisaj şi vuvuzele, care prin zgomotul pe care-l fac, cred ei, spiritele rele sunt alungate definitiv.

Focurile se aprind imediat după lăsarea întunericului şi se întreţin până în zori cu cauciucuri uzate. Cei mai mulţi, după ce servesc câteva păhărele de băutură, prind curaj şi sar chiar şi prin flăcările înalte de câţiva metri.

Nea Gică, un pensionar născut în Smeeni, dar stabilit în Braşov, vine aproape în fiecare an pe plaiurile natale, pentru a lua parte la aprinderea focurilor: " Dihorniţa o mai fi si prin alte locuri, dar ca aici nu mai este nicăieri. Pe vremuri noi făceam dihorniţele din cutii de conserve, în care băgam nisip şi gaz şi le învârteam pe uliţe. Acum nu se mai face aşa, se aprind doar cauciucuri".

Tot pe vremuri, focul se mai aprindea şi cu lemne, coceni de porumb şi haine rupte, nefolositoare. Bătrânii spun că arderea hainelor înseamnă trecerea într-un nou sezon, înnoirea.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite