Buzău

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Efigie pe faţada Gării Buzău, în memoria Vulturului Ilie, omorât de nemţi în cel de-al Doilea Război Mondial

0
24 Nov 2015 16:08:01
Autor: Iulian Bunila

O poveste cu iz de basm, veche de mai bine de şapte decenii, a reînviat astăzi la Buzău. Este vorba despre povestea Vulturului Ilie, o pasăre de pradă care, în mod ciudat, a devenit o prezenţă obişnuită pe peronul Gării din Buzău, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În memoria vulturului Ilie, ucis cu un glonţ de un soldat german, doi buzoieni au dezvelit astăzi în faţa Gării o efigie.

 
Unul dintre cele mai frumoase episoade din viaţa oraşului care au rămas în memoria buzoienilor este cel care îl are în prim plan pe vulturul Ilie, o pasăre de pradă care putea fi des văzută, acum mai bine de 70 de ani, chiar pe peronul Gării din Buzău.
 
Spre deosebire de alte poveşti cu iz de basm, cea a vulturului Ilie este o realitate a Buzăului din perioada celui de-al doilea război mondial. Vulturul „Ilie” nu i-a încântat doar pe oamenii obişnuiţi ci şi pe scriitori. 
 
Scriitorul buzoian Bucur Chiriac i-a dedicat chiar o carte de versuri, “Ultimul Zăgan”, nume sugerat de către Marin Sorescu, bun prieten cu autorul.
 
În memoria Vulturului Ilie, doi buzoieni au dezvelit astăzi în faţa Gării din Buzău o placă memorială. La partea superioară a acestei plăci inscripţionate de află amplasată efigia unui vultur, sculptat în Soroca, Republica Moldova. Intiatorii evenimentului doresc ca lucrarea să amintească buzoienilor de unul dintre miturile care au marcat istoria acestor locuri.
 
Vulturul Ilie şi-a găsit sfârşitul în mod tragic. Câinele unui soldat neamţ s-a repezit la Ilie, dar vulturul i-a spart ţeasta cu ciocul. În acel moment neamţul a scos pistolul şi a împuşcat vulturul, fără milă. Evenimentul a fost pe larg relatat de ziarele vremii iar vulturul a fost înmormântat, ca orice alt cetăţean al urbei, în cimitirul Dumbrava.  În memoria Vulturului Ilie, în anul 1978, Fabrica de Bere de la Buzău a dat numele unui sotiment de bere “Vulturul”.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările