VIDEO Fermierii români au început să planteze culturi de primăvară în locul grâului distrus deja de secetă. „Aşa ceva n-am mai întâlnit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Buzăul este unul dintre judeţele cele mai afectate de secetă. Lipsa precipitaţiilor şi temperaturile nefireşti dau peste cap calculele fermierilor care au apucat să înfiinţeze culturi pe câmp. Grâul a fost lovit mai întâi de un ger năprasnic care l-a găsit fără stratul protector de zăpadă.

Vasile Crăciun, fermier din comuna buzoiană Mărăcineni, a investit aproximativ 3.000 de lei la hectar în cultura de grâu. 

În iarnă, plantele ar fi avut nevoie de temperaturi scăzute şi zăpadă pentru o dezvoltare firească însă el a înfrăţit prea devreme şi a început să se usuce.

”Aşa ceva nu am mai întâlnit, adică în perioada asta de şase luni, din iarnă, să nu avem decât vreo 20 de litri în şase luni”, spune Vasile Crăciun, agricultor din comuna Mărăcineni, judeţul Buzău.

Grâul cultivat de acesta nu a văzut nicio picătură de ploaie în perioada de vegetaţie iar agricultorul priveşte neputincios cum i se risipeşte toată investiţia.

”Spicul a ajuns în faza de burduf iar dacă avea nişte condiţii de umiditate, mai avea şanse. Acum nu mai sunt speranţe. După această ploaie, poate creşte iarbă ca toată cultura să fie bună de furaj”, spune Vasile Crăciun.

Seceta face prăpăd în tot judetul Buzău care, deşi are o suprafaţă importantă de teren agricol în zona de câmpie, nu dispune de o reţea de canale de irigaţii necesară în aceste momente. Uscăciunea se duce până la jumătate de metru în pământ.

”Seceta de anul acesta este consecinţa ultimilor doi ani. Acum doi ani au fost precipitaţii medii, anul trecut nu am avut acumulare de zăpadă, cea care face acumularea de apă. Grâul trebuia să fie mare, până la genunchi, cam de 50 de centimetri”, spune Emilian Dincă, agronom din Amaru.

Pământul s-a uscat atât de tare, încât orice lucrare agricolă este sortită eşecului. Ar mai putea salva din culturi precipitaţii de cel puţin 50 de litri pe metru pătrat căzute într-un interval mai lung de timp, pentru a nu se evapora.

”Paguba este sută la sută pentru că nici paie nu mai poţi obţine. S-a investit mult în această cultură iar toţi furnizorii de inputuri îşi aşteaptă banii. Am dat îngrăşăminte complexe, dar neavând apă să crească, se pierde tot. O să înfiinţăm cât de curând culturi de porumb şi floarea soarelui”, declară Emilian Dincă.

Direcţia pentru Agricultură anunţă deţinătorii de terenuri agricole ce utilizează suprafeţe cultivate afectate de secetă să depună înştiinţări scrise la primăria pe a cărei rază teritorială se află terenul, în format fizic sau prin mijloce electronice de transmitere la distanţă.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite