Buzău

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Figuri legendare au prins viaţă la Buzău de Ziua Micii Uniri. Care au fost personalităţile istorice evocate

0
24 Jan 2020 16:15:43
Autor: Iulian Bunila
Vlad Trifaş, în rolul domnitorului Cuza
Vlad Trifaş, în rolul domnitorului Cuza

Sute de persoane s-au prins, vineri, în Hora Unirii, la Muzeul Judeţean Buzău. Prin acest eveniment, autorităţile au dorit să recreeze atmosfera şi emoţiile trăite de români acum 161 de ani. Cu ajutorul unor costume de epocă, actori profesionişti şi cai pur sânge, au fost prezentate trei mari personalităţi din istoria României.

Momentul a debutat cu Regele Ferdinand, interpretat de Vlad Drăgulin, şi soţia sa Maria, rol ce i-a revenit Catincăi Nistor. Sceneta a redat contextul istoric în care s-a realizat, sub sceptrul lui Ferdinand, Marea Unire din 1918. 
 
Cele două personaje ale scenetei l-au invocat pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, rol interpretat de Vlad Trifaş, moment în care a fost pusă în scenă cea de-a doua reconstituire istorică. 
 
Este vorba despre sosirea în Bucureşti a suitei ce îl avea în frunte pe Alexandru Ioan Cuza, proaspăt ales domnitor al Moldovei şi Ţării Româneşti.
 
 El a fost primit, la intrarea în Capitală, de colonelul Ioan Emanoil Florescu, unul dintre liderii armatei şi viitor ministru de război. Pe 6 februarie 1859, domnitorul era primit triumfal şi la Buzău. 
 
 
Cea de-a treia scenetă a fost dedicată primei Uniri a românilor, realizată în anul 1600 de Mihai Viteazul, interpretat de Octavian Costin. Alte roluri au fost interpretate de Ştefan Pavel şi Cosmin Pană.
 
La final, toate personajele au coborât în rândul publicului şi, în acordurile imnului Unirii Principatelor, „Hai să dăm mână cu mână!”, au format o horă imensă. 
 
Buzoienii prezenţi la eveniment, de toate vârstele, s-au arătat încântaţi de momentele artistice puse în scenă de către organizatori.
 
Evenimentul de la Muzeul Judeţean Buzău, dedicat Micii Uniri, s-a încheiat cu un spectacol focloric susţinut de artiştii Centrului de Cultură şi Artă Buzău.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările