VIDEO Ce se întâmplă în România cu gadgeturile vechi. „Un milion de laptopuri echivalează cu energia consumată într-un an în Drumul Taberei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine din fabrica de reciclare de la Buzău FOTO Iulian Bunilă
Imagine din fabrica de reciclare de la Buzău FOTO Iulian Bunilă

Mii de telefoane mobile, tablete şi laptopuri care au fost scoase de curând din uz ajung zilnic la fabrica de reciclat din Buzău, adunate din toate ţara.

Multe provin din service-uri, după ce au fost înlocuite în perioada de garanţie, ori din depozitele magazinelor de telefonie mobilă şi electronice, unde au fost colectate prin diverse programe buy-back.   

”An de an, primim în cadrul companiei noastre milioane de unităţi de telefoane mobile, tablete şi alte echipamente de nouă generaţie, în special pe telecomunicaţii. Aceste echipamente provin în special din centrele de reparaţii dar totodată provin şi din cadrul magazinelor specializate pe comercializarea acestor echipament”, spune Marius Costache, director general la Greenweee Buzău.

Printre deşeuri sunt şi aparate din generaţii recente, care nu au apucat să fie utilizate prea mult. Sunt mărunţite până când fiecare element folosit la fabricarea lor este extras şi retrimis la reciclare. 

Din circuite, de exemplu, rezultă metale şi plastic, elemente ce urmează să fie refolosite. ”Reciclarea corectă a unui milion de laptopuri necesită energia folosită de apartamentele din Drumul Taberei într-un an”, declară Marius Costache. 

buzau

Liniile fabricii reciclează fiecare câte o categorie de deşeu. Mii de receptoare pentru programe TV îşi aşteaptă sfârşitul la banda penru tratarea electronicelor şi electrocasnice. Ajung ţăndări după câţiva ani de utilizare, din cauza evoluţiei rapide a tehnologiei.

”Acum tratăm receivere de la o televiziune şi după aceea tratăm electrocasnice mici şi mari, ca prăjitor de pâine, aparat de tuns, fierbător de cafea, aspirator”, spune unul dintre tehnicieni. 

”La linia de dezasamblare CRT, însemnând monitoare şi televizoare, desfacerea se face manual, însemnând îndepărtarea capacului din spate, având acces la interior, scoatem circuitul, partea de metal, de aluminiu, rezultând mai departe tubul unde ajunge la altă linie de tratare”, explică Adrian Popa.

Reciclarea aparatelor de aer condiţionat şi a frigiderelor necesită o grijă aparte, pentru că aceste electrocasnice mari conţin o substanţă nocivă.  

”Reciclarea corectă a unui frigider salvează două tone de CO2 prin distrugerea freonului care echivalează cu 20.000 de kilometri parcurşi de o maşină medie într-un an”, precizează Marius Costache, director general.

Absolut toate elementele rămase după descompunerea aparatelor sunt refolosite. Metalele şi sticla ajung în topitorii, iar plasticul - la fabricile de fibre sintetice. 

Fabrica din Buzău este singurul reciclator autorizat de baterii din Europa de Sud-Est. Deşeurile provin de pe piaţa locală, de la operatori economici autorizaţi, prin colectare de la persoane fizice, cât şi prin contracte cu mari producători sau retaileri de electronice.

Compania Green Weee şi-a început activitatea de producţie în anul 2009, atunci când s-a inaugurat singura linie de reciclare din România destinată tratării aparatelor de răcire. De atunci, a reciclat peste 8 milioane de bucăţi de frigidere, televizoare, monitoare şi telefoane mobile, acestea fiind câteva din multele echipamente electrice care intră pe poarta fabricii.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite