Buzău

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Mieii ”exotici”, pregătiţi pentru masa de Paşte

0
22 Mar 2014 11:13:02
Autor: Iulian Bunila
Victoraş Ghizdeanu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor din Zilişteanca
Victoraş Ghizdeanu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor din Zilişteanca

Crescătorii de ovine ţin pasul cu timpurile moderne. S-au adaptat cerinţelor pieţei şi le vând românilor dar şi străinilor miei metişi, obţinuţi din încrucişarea ovinelor autohtone cu rase de carne aduse din străinătate. Rezultatele sunt spectaculoase. Mieii „exotici” sunt mai mari, au carnea mai aromată şi cu mai puţină grăsime şi sunt din ce în ce mai căutaţi.

 
Asociaţia crescătorilor de ovine din Zilişteanca, judeţul Buzău, va scoate pe piaţă, înaintea sărbătorilor pascale, numai miei metişi cu rase din Bulgaria, Italia şi Anglia. 
 
Cei mai mulţi au la origine rasa Suffolk, extrem de productivă.
 
De anul acesta, crescătorii din Zilişteanca se mândresc cu un metis creat din oi autohtone şi berbeci aduşi din Italia, din rasa Bergamasca. Mieii sunt uriaşi iar în ciuda dimensiunilor au foarte puţină grăsime.
 
”Am intrat pe internet şi am văzut ce pot aceste rase din Italia sau Anglia. Am miei metişi cu o greutate de peste 20 de kilograme. Am de exemplu o încrucişare, între ţigaie roşie şi Bergamasca, de 25 de kilograme la o lună jumate şi pe care dacă o vând la ora asta, face 5 milioane de lei vechi”, a declarat Victoraş Ghizdeanu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor din Zilişteanca.
 
Creşterea mieilor ”exotici” este mult mai avantajoasă, spun proprietarii de ovine din Zilişteanca, nu numai pentru sporul în greutate, ci şi pentru calitatea carcasei. ”Eu le zic la ale noastre cu părere de rău maidaneze, dar asta e realitatea. Greutatea mă interesează în primul rând şi să aibă şi puţină faţă comercială. În primul rând, metişii nu au grăsime ca ai noştri şi au carne multă pe ei”, a spus Victoraş Ghizdeanu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor Zilişteanca. 
 
Crescătorii de oi din Buzău promit că anul acesta, mieii de Paşte, atât metişii, cât şi cei autohtoni, vor ajunge pe piaţă la preţul de 11 lei kilogramul, în viu, şi 20 de lei kilogramul de carcasă.
 
Citeşte şi:
„Marş pentru viaţă” în Buzău, pentru susţinerea adopţiilor 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările