VIDEO Portretul unui Tezaur Uman Viu. La 86 de ani, buzoianca Adela Petre ţese carpete din păr de capră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
buzau

Adela Petre a îndrumat zeci de ucenici în arta populară, a oferit patrimoniului cultural sute de ţesături din păr de capră, a arătat lumii prin expoziţii tradiţia autentică a zonei Buzăului şi de aceea a fost declarată ”Tezaur Uman Viu”, de către UNESCO. De acest titlu onorific se mai bucură doar doi buzoieni: creatoarea populară, Amelia Papazisu, şi creatorul de instrumente, Mircea Micu.

La 86 de ani ai săi, Adela Petre este recunoscută pentru valoarea şi autenticitatea creaţiilor: piese de port popular, feţe de masă, covoare de lână, carpete din păr de capră. 

"Satului natal, Valea Sibiciului, din Munţii Buzăului, oamenilor săi, femeilor mai ales, de la care am învăţat foarte multe lucruri, le datorez cunştinţele mele despre secretele acestei nepieritoare arte. Mi-a fost drag să joc şi să cânt, să învăţ meşteşugul ţesutului şi al cusutului. Toate le-am deprins de la bătrânii satului, de la bunica mea, Maria Mateescu. Dar, dacă am fost hărăziţi cu fiorul acestui meşteşug, avem datoria sfântă de a-l lăsa moştenire celor care ne vor urma. Acum ţes păr de capră şi lână la război vertical, lucrez în culori naturale şi dărăcesc singură materialele”, spune Adela Petre. 

A studiat timp de opt ani arta ţesutului de covoare şi pânză, iar premiile obţinute începând cu anul 1967 aveau să certifice măiestria şi originalitatea creaţiilor sale. Astfel, în 1967 a fost recompensată cu Marele Premiu al Uniunilor Artiştilor Plastici iar în 1969 cu Premiul I la Festivalul Internaţional Bucureşti. Au urmat apoi şi Premiul Ethos şi Medalia Serviciului Credincios clasa a III-a. Acum ţine în casă sute de diplome şi premii care îi amintesc de locurile pe unde a trecut. 

Peste ani şi-a expus apoi lucrările în expoziţii din Franţa, Olanda sau Grecia. “Cunoştinţele mele de acum mi-au fost transmise de la bunica, dar şi de la femeile din satul meu natal, Sibiciu, din Munţii Buzăului. Mi-a fost drag să învăţ meşteşugul ţesutului şi al cusutului şi cred că am avut datoria de a-l lăsa moştenire celor ce ne vor urma. Acum ţes păr de capră şi lână la război vertical, lucrez în culori naturale şi pregătesc singură materialele”, spune Adela Petre. 

Şi pentru că iubeşte prea mult ceea ce face, vrea să transmită arta meşteşugului şi mai departe. Aşa a învăţat-o pe fiica sa, Cornelia, lucrul cu războiul vertical şi mai târziu şi pe nepoata sa, care acum o însoţeşte la mai toate expoziţiile la care bunica ei este invitată. Munca pentru un costum popular nu este uşoară. Doar pentru o ie este nevoie de două luni, apoi alte două pentru fotă şi pentru betele. 

Lucrările sale au fost apreciate şi de fostul preşedinte, Nicolae Ceauşescu, pentru care confecţionase o colecţie de perdele şi de feţe de masă, care urmau să ajungă la Casa Poporului. “Nu ştiu ce s-a întâmplat cu perdelele şi cu feţele de masă, eu le-am trimis preşedintelui, dar nu au mai ajuns că a venit revoluţia. Ori au fost vândute prin alte ţări, ori sunt prin lada cuiva”, ne-a spus meşterul popular.  Creaţiile sale i-au impresionat şi pe americani, aceştia dându-le denumirea de “picturi cu păr de capră”. 

buzau

Adela Petre le-a înduioşat pe cele mai puternice femei ale planetei

În mai, 2014, o ţară întreagă a fost impresionată de imaginile în care a doua cea mai puternică femeie din lume, Jill Biden, soţia vicepreşedintelui USA, Joe Biden, a îmbraţişat-o pe Adela Petre, veterana meşterilor populari din România. Buzoianca nu s-a aflat însă la prima întâlnire de grad înalt, ea având privilegiul, cu care puţini români se pot mândri, de a le întâmpina pe primele doamne ale Statelor Unite din ultimele decenii. În 1995, s-a îmbrăţişat cu Hillary Clinton, iar în 2008, cu Laura Bush. Acum, speră să apuce să o întâlnească şi pe Michelle Obama.

Adela Petre este mâhnită din cauză că oamenii nu mai vor să ţeasă la război şi că tradiţiile sunt din ce în ce mai absente din realitatea momentului. ”Am observat că nouă ne este mai uşor acum să copiem tradiţiile altora. Mie cel mai mult îmi plăceau şezătorile care se făceau pe vremea mea în sat. Aşa, aveai ocazia să vezi o fată cât este de harnică sau cât de mult s-a ocupat mama ei de ea. Nici de sărbători nu mai e ca înainte, nu mai cântăm colinde, doar stăm la masă”, spune Adela Petre.

Adela Petre s-a născut la 10 iunie 1929, în satul Valea Sibiciului, comuna Pătârlagele. Este recunoscută pentru valoarea şi autenticitatea creaţiilor: piese de port popular, feţe de masă, covoare de lână, carpete din păr de capră. Buzoianca este membru al Academiei Artelor Tradiţionale şi multe dintre creaţiile ei, expuse în colecţii muzeale din ţară şi străinătate, au fost distinse cu numeroase premii. A expus lucrări în Franţa, Italia, Olanda, Grecia etc.

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite