VIDEO Restauratorul de motociclete. Cum câştigă un român bani buni aducând la viaţă „epave“ din anii '80

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Restauratorul de motociclete Ovidiu Turcea FOTO Iulian Bunilă
Restauratorul de motociclete Ovidiu Turcea FOTO Iulian Bunilă

Pasiunea de a reabilita bătrânele motociclete începe să pună stăpânire şi pe români. Ovidiu Turcea, un buzoian pasionat de motoare şi organizator de competiţii enduro, şi-a dezvoltat hobby-ul şi, de doi ani, recondiţionează motociclete în garajul din propria gospodărie.

Ovidiu Turcea are 48 de ani şi este cunoscut printre practicanţii de „enduro“ din toată ţara. Buzoianul este nu doar practicant al sportului extrem pe motocicletă, dar şi organizator al unor competiţii de gen. De ceva vreme, buzoianul a început să îşi dezvolte pasiunea: s-a apucat să recondiţioneze motociclete. 

Ovidiu a început să lucreze în garajul amenajat în gospodăria lui. A început cu un Ducati vechi de 15 ani, a modificat două Yamaha din 1980 iar acum resuscitează un Suzuki de 30 de ani. Reface partea exterioară, aruncă din componente, repară motorul dacă este nevoie. Intervenţia poate dura câteva luni.

Pe mâinile lui Ovidiu ajung motociclete pe care mulţi şi le-ar fi dorit în urmă cu peste două decenii. Au fost modele de vârf în anii ’80 sau după ’90, care costau mii de dolari şi pe care foarte puţini români îşi permiteau să le aducă din străinătate.

Acest curent al reînsufleţirii vechilor motociclete are mai multe denumiri în Occident: „café racer“, „scrambler“ sau „tracker moto“. ”Orice om care are motocicletă îşi doreşte să aibă şi o motocicletă veche şi de aceea îmi place ce face el”, spune Radu, prieten al lui Ovidiu. 

„Café racer“ sau „scrambler“ este un fenomen care presupune recondiţionarea motocicletelor vechi de oraş, prin eliminarea unor componente şi modificarea altora, astfel încât să rezulte o motocicletă cu aspect modern şi în primul rând original.

Ovidiu Turcea mărturiseşte că vrea ca această pasiune să devină o afacere, pentru că o motocicletă pe care o găseşte pe internet cu 500, până la 2.000 de euro, ajunge să valoreze cel puţin dublu după restaurare. 

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite